Vlaamse overheid

De introductie van de nieuwe groeipremie betekent een totale administratieve kostenvermindering van meer dan 5 miljoen euro per jaar. Dat berekende minister van Economie Patricia Ceysens. De groeipremie is het nieuwe systeem van expansiesteun aan ondernemingen dat Ceysens verleden jaar invoerde.

Het aanvragen van de groeipremie verloopt nu volledig via de interactieve webapplicatie. Ook vraagt de overheid geen gegevens meer op die het reeds in haar bezit heeft. Ceysens:" Dit project zit samen met de opleidingscheques en adviescheques geïntegreerd in het virtuele loket www.ondernemen.vlaanderen.be."

Cijfers

Indien de klant in de oude steunregeling een beroep deed op rentesubsidies was de totale gemiddelde kost per dossier 1876,19 euro. Dit is de kostprijs die banken aan bedrijven aanrekenen om een dossier in te dienen. Bovendien was de klant verplicht om zijn dossier in te dienen via de kredietinstelling waar hij een lening had afgesloten.

Ceysens: "Vandaag kan de klant vrij kiezen of hij al dan niet via zijn kredietinstelling het dossier indient. De kostprijs hiervoor bedraagt 250 euro. We berekenden het invoeren van de gegevens per dossier op maximum 30 minuten door de eenvoudige webtoepassing. In de praktijk krijgt de klant hiervoor ook gedurende een half uur advies. Voor onze berekening houden we alleen rekening met de kost van het elektronisch indienen van het dossier. Dit wordt geraamd op 125 euro. De winst per dossier in het nieuwe systeem kan zodoende 1876-125 = 1750 euro bedragen." De berekening werd uitgevoerd door de administratie Economie in samenwerking met de Belgische Verenigingen der Banken.

5 miljoen euro

In deze regeringsperiode werden voor kleine en middelgrote ondernemingen een gemiddelde van 2.907 dossiers ingediend per jaar. De globale kost op jaarbasis in het oude systeem bedroeg gemiddeld 5.450.625 euro, in het nieuwe systeem bij gelijk aantal dossiers gemiddeld 363.375 euro. Dit komt neer op een structurele administratieve lastenverlaging van gemiddeld 5.087.250 euro per jaar.

Info: Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01 e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---