Vlaamse overheid

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens en UNIZO namen het initiatief om een Vlaams ambtenaar stage te laten lopen in een KMO. Doelstelling van het project is ambtenaren beter vertrouwd maken met de leefwereld van een KMO-bedrijf(sleider).Beide partijen reageerden bijzonder positief en Ceysens wil ingaan op de vraag van UNIZO om de stages verder uitbreiden.

De ambtenaar heeft met deze stage een beter inzicht gekregen in het dagelijks functioneren van een KMO. Op zijn beurt kon de bedrijfsleider de ambtenaar duiden op enkele administratieve pijnpunten opgelegd vanuit de overheid.

De afdeling Economisch ondersteuningsbeleid van de Vlaamse overheid had drie doelstellingen voor ogen.
-inzicht verkrijgen in de administratieve lasten van een KMO

-evaluatie van overheidscommunicatie naar de KMO
-beeldvorming van de specifieke besluitvorming in een KMO

Stageverslag

Het stageverslag van de ambtenaar bevatte verschillende nuttige aanbevelingen.

-voor elke beslissing moet de overheid nagaan wat de kwantitatieve en kwalitatieve impact is op de administratie van een KMO

-databestanden verzamelen van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en andere overheden in één centrale Vlaamse databank

-één herkenbaar, eenduidig en volledig communicatiebeleid voeren vanuit de Vlaamse overheid naar de KMO

-onderzoeken hoe de Vlaamse overheid de groei van een KMO nog beter kan ondersteunen

Ceysens leidt samen met UNIZO hieruit af dat het stagerapport een uitstekende inspiratiebron is om het KMO-beleid in Vlaanderen verder te versterken. Hiervoor wil ze de volgende maatregelen nemen:


1.Minister Ceysens breidt stages verder uit. Ze bepleit ook bij haar collega's de invoering van een dergelijk systeem.

2.Ceysens wil een bedrijfsimpacttoets invoeren bij elke beslissing van de Vlaamse regering. Ze koppelt daar ook het bedrijventoetspanel aan dat als resultaat van de Ondernermingsconferentie wordt uitgewerkt. Panel moet bepaalde beslissingen op voorhand evalueren vanuit het effect dat ze zou hebben op bedrijven.

3.Communicatie: Ronde van Vlaanderen éénmaal per jaar organiseren om de producten van het departement economie beter bekend te maken bij zijn klanten, de onderneming.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---