Vlaamse overheid

"Tijdens de eerste negen maanden van 2003 was de Vlaamse uitvoer goed voor 129,98 miljard Euro. De Vlaamse export kent een groei van 1,36% ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. De Vlaamse export kent dus een lichte vooruitgang." dixit Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de analyse van Export Vlaanderen. Zuiver cijfermatig lijkt er zich een daling van 1,23 % voor te doen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar omdat de zichtzendingen in de diamant sinds dit jaar niet meer worden opgenomen , terwijl dit in de vorige cijfers wel het geval was. Door een vergelijking van de juiste cijfers (vorig jaar en dit jaar zonder zichtzendingen) komt dit neer op een stijging van 1,36%.

Zelfs met de nieuwe berekeningswijze is de uitvoer naar de lidstaten van de Europese Unie - goed voor 73 % van de totale Vlaamse uitvoer - gestegen met anderhalf procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Duitsland, Frankrijk, Nederland en Verenigd Koninkrijk maken nog steeds het leeuwendeel uit. Bij de sterkste groeiers rekenen we de afzet in Denemarken (+ 13,95 %), maar ook Frankrijk (+ 7,67 %), Spanje (+ 6,81 %) en Finland (+ 6,76 %) doen het meer dan behoorlijk. Een lichte toename geldt trouwens ook voor de uitvoer naar de overige Europese landen. Opvallende winst is er voor Bulgarije (+ 19,42 %), Servië en Montenegro (+ 14,76 %) en IJsland (+ 13,84 %). Ook Malta (+ 11,15 %), Turkije (+ 10,83 %) en Slowakije (+ 10,69 %) doen het overigens verre van onaardig.

De Vlaamse uitvoer buiten Europa toont minder goede cijfers, voornamelijk richting Amerika mede als gevolg van het wegvallen van de zichtzendingen diamant en de sterke positie van de Euro ten opzichte van de dollar (-13%). Azië kent een minder grote terugval (- 10%)en komt met een aandeel van 9 % net iets hoger uit dan het aandeel van de Verenigde Staten. Het aandeel van de VS in de totale uitvoer is bijna 8%. De uitvoer naar China blijft onverminderd toenemen en is goed voor meer dan 11 % van de Vlaamse export naar Azië.

Sectoraal doen de stijgingen zich voor in de sectoren van de minerale producten (+ 26,13 %) en de optische- en precisie-instrumenten (+ 16,43 %), maar ook bij de plantaardige producten (+ 6,76 %) en de
voedingsproducten. De sector Chemie en farmaceutica blijft veruit de belangrijkste exportsector met een aandeel van bijna 24 % in de totale Vlaamse uitvoer en een bescheiden groei (+ 2,11 %). De sectoren Vervoersmaterieel en Machines en elektrotechnisch materieel vervoegen de top 3 Sectoren.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
eva.deschryver@vlaanderen.be
website: www.ministerpatriciaceysens.be


---