Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Aartsbisdom Boston betaalt recordschadevergoeding

Het aartsbisdom Boston in de Verenigde Staten is met vier slachtoffers van seksueel misbruik door priester Paul Shanley een schadevergoeding overeengekomen. Een van hen ontvangt volgens zijn advocaat de hoogste vergoeding die ooit in de staat Massachusetts aan een pedofilieslachtoffer is uitgekeerd. Dat was tot dusver 1,4 miljoen dollar, meldde gisteren The New York Times.

Met deze overeenkomst heeft de Rooms-Katholieke Kerk in Boston, die het meest door het seksueel schandaal werd getroffen, bijna alle zaken tegen Shanley beëindigd. De uit het ambt gezette priester, inmiddels 73, moet in oktober voor het gerecht verschijnen.

Het aartsbisdom Boston trof eind vorig jaar al een schikking van 85 miljoen dollar met ongeveer 500 slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. In ruil voor een vergoeding uiteenlopend van 80.000 tot 300.000 dollar per persoon werden de rechtszaken die tegen de kerk zijn aangespannen ingetrokken.

Met de schikking hoopt het bisdom een eind te maken aan de al jarenlang slepende schandalen over priesters die de afgelopen decennia kinderen seksueel misbruikt hebben.


---


---

Laatst gewijzigd: 09-04-2004