Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Directie Voorlichting en Communicatie

Spreekpunten voor de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Clémence Ross - Van Dorp, ter gelegenheid van de start van de Nationale Sportweek.

Amsterdam, 9 april 2004

Dames en heren, jongens en meisjes,


- Ik vind het erg leuk om hier aanwezig te mogen zijn bij de start van de eerste Nationale Sportweek.


- Dit is om meerdere redenen een bijzondere week: · Voor het eerst hebben scholen, winkeliers, gemeenten en sportaanbieders de handen ineengeslagen om een grandioos sportfeest te organiseren. Dat juich ik enorm toe. Dat zal er ongetwijfeld aan bijdragen dat sporten nog populairder wordt dan het al is.
· En deze sportweek is ook zo bijzonder omdat er over het hele land verspreid maar liefst duizend sportevenementen plaatsvinden. Dat zijn er ongekend veel.


- Wie eraan deelneemt zal ongetwijfeld ervaren hoe leuk het is om aan sport te doen. Vooral als je het met meerdere mensen samen doet, bij een sportvereniging. Als u al aan sport doet, zult u het ongetwijfeld, met me eens zijn. En als u nog niet aan sport doet, hoop ik dat u deze week bij één van de vele evenementen binnenstapt. Dan kunt u het zélf ervaren.


- Bovendien als u sport, krijgt u een hoop dingen gratis: Contacten met andere mensen, een betere gezondheid, een groter uithoudingsvermogen, een beter figuur, enzovoort.


- Misschien heeft u al jaren niet gesport en denkt u: dat is toch niks voor mij, dan daag ik u uit om het deze week gewoon eens te proberen. Er is voor iedereen een sport die bij hem of haar past. Of je nu oud of jong bent, groot of klein, dik of dun, er is voor elk wat wils en iedereen kan op zijn eigen niveau meedoen. Ook mensen die een handicap hebben, hartklachten of andere lichamelijke problemen: sporten is altijd mogelijk. En u zult zien dat u zich er veel prettiger door gaat voelen.

Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend een Postbus 20350 (070) 340 60 00 voorlichter nodig, belt u dan met het ministerie, 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 telefoon (070) 340 79 11. Daar regelt men dat u Telefoon (070) 340 79 11 wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -


- Miljoenen Nederlanders die al geregeld sporten, kunnen dat bevestigen. Of het nu iemand is die traint voor een marathon, of iemand die geniet van zijn wekelijks spelletje jeu de boules of darts. Allemaal zullen ze zeggen dat sporten hartstikke leuk is.


- Ook scholen doen gelukkig steeds meer aan sport. En dat is niet beperkt tot een éénmalige sportdag. Sommige scholen hebben speciale sportklassen en er zijn verschillende sportactiviteiten tijdens en na schooltijd. Volgende week wordt ook bekend welke school zich de sportiefste van Nederland mag noemen.


- De Nationale Sportweek sluiten we af tijdens de Amstel Gold Race in Limburg. Hopelijk kunnen we dan een Nederlandse winnaar begroeten. Maar ik zou het nog leuker vinden als we dan kunnen vaststellen dat de sportweek er toe heeft geleid dat nog meer mensen het plezier van sporten hebben ontdekt.

Toespraak


---- --