Provincie Flevoland



Gezonde financiën worden komende jaren belangrijk voor Flevoland

De provincie Flevoland staat er financieel goed voor, zo blijkt uit de jaarrekening over 2003. Tegelijk wordt duidelijk dat de provincie voor nieuw beleid in de toekomst ombuigingen moet realiseren. Dit jaar al blijken ombuigingen onvermijdelijk: in de Voorjaarsnota 2004 wordt reeds voor 600.000 euro aan ombuigingen doorgevoerd om beleidswensen mogelijk te maken waarvoor anders geen geld beschikbaar is.

Gedeputeerde Harry Dijksma van financiën weet welke opdracht de provincie te wachten staat. De komende jaren wordt het belangrijk om meer te doen met hetzelfde geld. Dat vergt creativiteit, maar ik ben ervan overtuigd dat het ons gaat lukken, stelt Dijksma.

Zijn vertrouwen is onder meer gestoeld op de jaarrekening over 2003, waaruit blijkt dat de provincie er steeds beter in slaagt te doen wat ze zich voorneemt. Dijksma: Belangrijk is dat je je inkomsten en uitgaven onder controle hebt. Dan kun je werken aan het zo effectief mogelijk inzetten van je geld. Uit de jaarrekening blijkt dat de provincie Flevoland vorig jaar 2,9 miljoen euro heeft overgehouden. Dat kwam onder meer door extra inkomsten uit motorrijtuigenbelasting, lagere kosten van bedrijfsvoering en gunstiger
afwikkelingsverschillen.

In de voorjaarsnota geeft het college van Gedeputeerde Staten inzicht in de voortgang van de beleidsuitvoering en de daaruit voortvloeiende financiële knelpunten. Zo zijn er in 2004 extra middelen nodig voor Bureau Jeugdzorg, het opstellen van het nieuwe Omgevingsplan en aanpassingen aan het Provinciehuis. De inkomsten van de provincie nemen minder snel toe dan de noodzakelijk geachte uitgaven.

Dit is onder meer een gevolg van de rijksombuigingen, die een direct negatief effect hebben op de inkomsten van de provincie. Om toch ruimte vrij te maken voor nieuwe uitgaven, zijn de ramingen op diverse bestaande begrotingsonderdelen verlaagd. Dit betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld sommige investeringen en bepaalde onderzoeken in de tijd worden doorgeschoven.

Inmiddels bereidt gedeputeerde Dijksma de begroting 2005 voor en het meerjarenperspectief voor de jaren daaropvolgend. Een eerste inventarisatie maakt duidelijk dat de provincie ook na 2004 zal moeten bezuinigingen om nieuwe beleidsonderwerpen op te kunnen pakken. Volgens Dijksma betekent dat maar één ding: We zullen keuzes moeten maken. Daarover zullen we met met de Staten tijdens de
beleidsbeschouwingen in mei graag in debat treden.