KNWV

9/4/2004
TOPZEILEN : Armada 2004 Olympic Sailing Trials: Neeleman en Heiner aan elkaar gewaagd.

Medemblik, 9 april 2004 - Op de tweede dag van de Armada 2004 Olympic Sailing Trials zijn er twee races gevaren. Roy Heiner won de eerste race en Mark Neeleman won de tweede race. In de Laserklasse zijn vandaag de eerste twee races gevaren. Pieter Jan Postma uit Terkaple voert het klassement aan.

"Dit is zeilen," roept Hessel Evertse enthousiast uit als hij van het water komt. De manager Topzeilen heeft zichtbaar genoten van de felle duels die zich tijdens de wedstrijden afspeelden tussen de teams Neeleman, Kats en Heiner.

"In de eerste race was er een fantastisch duel in de down-wind," aldus Hessel Evertse, " En dan zie je dat Serge daar van kon profiteren en hij kon zich er tussen varen. Serge Kats rondde dan ook de benedenboei vlak achter Roy en Mark kwam deze boei rond als derde. Roy bleef vooraan varen en het was mooi om te zien hoe knap verdedigend Roy aan het varen was.
De tweede race was minder spannend omdat de vloot nu niet zo dicht op deze drie teams lag als in race 1. Roy en Mark lagen zo´n 500 meter voor op de rest van het veld. Bij de eennalaatste boei lag Mark 34 seconden voor op Roy en wist dat uit te bouwen in de laaste downwind naar 42 seconden. In het laatste kruisrak heeft Mark goed verdedigend en gecontroleerd gevaren. De beloning was de eerste plaats."

Roy Heiner heeft gisteren om verhaal gevraagd in verband met de aan hem toegekende ocs (te vroege start). Het verzoek is afgewezen. De jury is van mening dat het wedstrijdcomité geen fout heeft gemaakt.

1. Mark Neeleman en Peter van Niekerk (1,2, 3,1) 7 punten

2. Serge Kats, Jean Pierre Martens (2,3,2,4) 11 punten

3. Roy Heiner, Alex Breuseker (ocs,1,1,2) 21 punten

4. Roeland Wentholt, Gert van der Heijden (5,10, 5,5) 25 punten
5. Cees van Grieken,Geert Markx (7,9,7,3) 26 punten

LASER
Om 13.30 uur ging de eerste wedstrijd voor de Laserklasse van start met 27 deelnemers. Op deze wedstrijdbaan was de wind iets minder stabiel, dan op de Starbaan en de wind nam ook wat af. Ook in deze klasse zijn tien races gepland. De winaar van de trials is nog niet zeker van een ticket naar Athene. De winaar moet dan nog een nominatie varen op de komende prè Olympische weken als Hyeres, SPA en Kiel (plaats bij de eerste zes deelnemers) of op het WK in Turkije van 13 - 19 mei (plaats bij de eerste acht landen).
Pieter Jan Postma zeilde goed vandaag en sloot de eerste race af met een derde plaats. In de tweede race was hij oppermachtig en won met grote afstand op de rest van het veld de tweede race.

Uitslagen Laser klasse, (eerste drie van het klassement, volledige uitslagen op www.ryc-hollandia.org)