CDA

CDA
09-04-04
Koopmans: Eén landelijke stankwet
De CDA fractie wil één landelijke stankwet met daarin ruimte voor gemeenten om voor lokale problemen lokale oplossingen te zoeken. Deze opdracht heeft CDA woordvoorder Ger Koopmans staatssecretaris Van Geel van Milieu woensdag luid en duidelijk opnieuw meegegeven.

Koopmans: 'Inhoudelijk stelt de staatssecretaris dat één wettelijk kader minder flexibel is dan één beleidskader (gemeentelijk geurbeleidsplan). Indien wij zo sterk hechten aan de autonomie en de afwegingsmogelijkheden door gemeentebesturen, ligt het voor de hand om deze ook in de reconstructiegebieden aan de orde te laten zijn. Daarom zou ik willen pleiten voor de omgekeerde redenering. Voor heel Nederland één stankwet, met één regime, in de wet vastgelegd, met de mogelijkheid om soepeler om te gaan met de ruimte tussen stankobject en stankgehinderde.'

Nog belangrijker is het CDA voorstel om alle burgerwoningen in het buitengebied tot dezelfde categorie te bestempelen als bedrijfswoningen. 'Met het nieuwe ammoniakbeleid gaat het platteland echt van het slot', aldus Koopmans.