CDA

CDA
09-04-04
Sterk: Integratievraagstuk vraagt om veeleisendheid en burgerschapsvorming
Afgelopen week is in de Tweede Kamer gesproken met de commissie Blok over 30 jaar integratiebeleid.

In dit debat heeft CDA-woordvoerder Mirjam Sterk opnieuw aangegeven dat het integratiebeleid tot nu toe heeft gefaald en dat overheid jarenlang telkens te laat heeft gereageerd op maatschappelijke ontwikkelingen. Te lang is een te vrijblijvende benadering gekozen ten aanzien van de integratie van nieuwe Nederlanders. Het is belangrijk dat we krachtig doorgaan op de nu ingezette lijn van veeleisendheid met nadruk op eigen verantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en burgerschap, aldus Sterk.

Tijdens het debat deed Sterk een aantal voorstellen om het beleid aan te scherpen en te verbeteren. De omvang van de huwelijksmigratie heeft veel nadelige gevolgen voor de integratie. In de eerste plaats op de emancipatie van vrouwen, maar ook voor de kinderen die in die gezinnen geboren worden. Het verbieden van neef-nichthuwelijken, het afremmen van gearrangeerde huwelijken en het verhogen van de leeftijdsgrens naar 24 jaar zal voorkomen dat kwetsbare vrouwen op jonge leeftijd naar Nederland komen, aldus Sterk. Daarnaast vindt het CDA dat de geconstateerde grote en desintegrerende invloed vanuit de landen van herkomst teruggedrongen dient te worden. Sterk: Hiertoe is het wenselijk om te komen tot een verbod op de dubbele nationaliteit. Daarnaast zullen meer eisen gesteld moeten worden aan de transparantie van geldstromen naar scholen of religieuze genootschappen.

Verder zal veel meer nadruk gelegd moeten worden op burgerschapsvorming. Zowel in het onderwijs als tijdens de inburgering zal daarom expliciet aandacht besteed moeten worden aan de kernwaarden van de Nederlandse samenleving en rechtsstaat. Het stilstaan bij het moment van naturalisatie als bekroning op de inburgering vormt hiervan een belangrijk sluitstuk. Op dit moment is het zo dat een nieuwe Nederlander een standaardbrief thuisgestuurd krijgt waarin staat dat het paspoort opgehaald kan worden bij de balie op het stadsdeelkantoor. Dit moment is echter te belangrijk om zo achteloos aan voorbij te gaan. Wij willen daarom een verplichte burgerschapsceremonie. Enerzijds om de migrant feestelijk te verwelkomen en anderzijds om de rechten en plichten die aan het staatsburgerschap zijn verbonden te benadrukken. De CDA-fractie zal hiertoe met een initiatief-wetsvoorstel komen.

Het CDA gaat bij het integratievraagstuk uit van het ritsmodel. Hierbij bevindt de Nederlandse samenleving zich op de hoofdweg en moeten migranten zich tussen voegen. Dit betekent enerzijds dat van deze migranten dus eigen inspanning en resultaten mag worden verwacht. Anderzijds zal de overheid ook ruimte moeten bieden aan die nieuwkomers. Dit betekent bijvoorbeeld dat op het gebied van wonen, dat nieuwkomers niet alleen zijn aangewezen op sociale huurwoningen in de grote steden, maar dat ook regiogemeenten ruimte maken. Er is in het verleden te weinig oog geweest voor het aspect van segregatie. In de grote steden dreigen momenteel gettos te ontstaan. De verantwoordelijkheid voor het komen tot meer gemengde wijken moet ook worden genomen regiogemeenten. Op regionaal niveau zullen niet-vrijblijvende afspraken moeten worden gemaakt, ook met woningbouwcorporaties, aldus Sterk.

In de tweede termijn van het debat op donderdag heeft Sterk excuses geëist van VVD-Kamerlid Hirsi Ali voor de aantijging dat het CDA en CU zouden kiezen en verantwoordelijk zouden zijn voor apartheid en segregatie. Sterk: Dat laat ik mij en mijn fractie niet in de schoenen schuiven. Tijdens het debat van dinsdag heeft ze zelf geen enkel concreet voorstel gedaan. Dit is een politiek van lik-me-vestje. Hirsi Ali bood vervolgens enkel haar excuses aan voor het gebruik van het woord apartheid, maar bleef verder geheel bij de inhoud van haar uitspraken. VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen nam namens de VVD-fractie wel afstand van de gehele column van Hirsi Ali. Met dit soort woordspelletjes schaad Hirsi Ali het aanzien van de politiek en dat is doodzonde. Inmiddels zijn de grenzen van haar politieke geloofwaardigheid wel gepasseerd , aldus Sterk.