CDA

CDA
09-04-04
Spies: Voorstel kabinet voor nieuw kiesstelsel onvoldoende Afgelopen maandag werd in de Tweede Kamer met minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties gesproken over de voorstellen van het kabinet voor de aanpassing van het kiesstelsel.

De CDA-fractie is op een aantal punten niet te spreken over de voorstellen zoals deze zijn gedaan. Woordvoerder Liesbeth Spies onderstreepte in het debat dat het belang van de kiezer en de versterking van het democratisch gehalte voorop moeten staan bij wijziging van het kiesstelsel. De huidige voorstellen van het kabinet stuiten op een aantal fundamentele bezwaren. Aanpassing van de plannen is nodig om ervoor te zorgen dat de representatieve democratie daadwerkelijk wordt versterkt met het nieuwe kiesstelsel, aldus Spies.

Voorop staat dat het kiesstelsel aan verbetering toe is. De relatie tussen kiezer en gekozene staat onder druk. Te veel mensen herkennen zich niet of onvoldoende in hun volksvertegenwoordigers. Er zal geïnvesteerd moeten in het vertrouwen in de politiek en de overheid. Het voorstel van het kabinet schiet vooral tekort op het punt van de onverenigbaarheid van de kandidatuur op de districtslijst en de landelijke lijst. Dit betekent dat een kandidaat alleen op één van de twee lijsten mag komen te staan. Wij zijn daar principieel op tegen. Dat ontneemt juist veel kiezers de mogelijkheid om op de kandidaat van zijn of haar voorkeur te stemmen. Dat is het paard achter de wagen spannen en dus de richting die we niet op moeten willen om de band tussen kiezer en gekozene te versterken, aldus Spies. Een kamermeerderheid steunde tijdens het debat deze inzet van de CDA-fractie en de minister gaf aan de plannen op dit punt aan te zullen passen.

Daarnaast heeft Spies in het debat aangegeven dat het huidige voorstel van het kabinet om te komen tot meervoudige disctricten niet de voorkeur heeft van de CDA-fractie. Spies: In de voorstellen van het kabinet kunnen per district meerdere kandidaten in de kamer worden gekozen. Onze voorkeur gaat uit naar een systeem van enkelvoudige districten waardoor er echt iets te kiezen valt binnen het district. Alleen dan wordt de band tussen kiezer en gekozene echt versterkt. De electorale strijd voor de vertegenwoordiging van het hele district zal daarnaast een extra impuls geven aan het inhoudelijke debat en de campagne op lokaal niveau.