Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 9 april 2004

* GEWONDE BIJ SCHIETPARTIJ, VERDACHTE AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - In de nacht van donderdag op vrijdag vond er een schietpartij plaats op de Kruiskade, waarbij een 30-jarige man uit Capelle aan den IJssel een schotwond opliep. Hij is in het Erasmus MC behandeld. De 44-jarige verdachte kon direct worden aangehouden.
Omstreeks drie uur vrijdagmorgen vroeg ontstond er in een horecagelegenheid aan de Kruiskade een woordenwisseling tussen twee mannen, 44 en 40 jaar oud, die al langer onenigheid met elkaar hadden. De portiers loodsten hen naar buiten en hielden hen gescheiden. Op een gegeven moment stonden ze weer tegen elkaar te schreeuwen en dreigde een escalatie. Een derde man, het 30-jarige slachtoffer, zag dat de 44-jarige verdachte uit Rotterdam een vuurwapen trok. Op dat moment greep hij hem vast om erger te voorkomen. Er ging echter toch een schot af en dat raakte hem in de liesstreek. De gewonde is overgebracht naar een ziekenhuis en behandeld.
De verdachte is aangehouden en ingesloten. Het vuurwapen, een pistool, is in beslag genomen.


* DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN 37 STRAATROVEN OPGELOST

ROTTERDAM - Het Straatroofteam van het district Rotterdam-Centrum en het district Rotterdam-West heeft met de aanhouding van drie mannen uit Den Haag, 17, 18 en 20 jaar oud, een onderzoek naar een groot aantal straatroven succesvol afgerond. De misdrijven werden vanaf november 2003 met name in het centrum van de stad gepleegd. In totaal zijn door de aanhoudingen 37 berovingen tot klaarheid gebracht. Het drietal opereerde in verschillende samenstelling en maakte gebruik van een scooter. Ze hadden het voornamelijk voorzien op mobiele telefoons.
Tijdens het passeren van een slachtoffer griste men de mobiele telefoon weg.
Politiemensen stelden een intensief onderzoek in dat resulteerde in de aanhouding van de drie verdachten. Bij zoekingen in woningen in Den Haag zijn ruim 18 mobiele telefoons teruggevonden en in beslag genomen. Uit nader onderzoek is gebleken dat het drietal gebruik maakte van in totaal 90 gestolen mobiele telefoons. Alle verdachten zijn in bewaring gesteld. Twee van hen hebben inmiddels een bekentenis afgelegd.


* DRIE VERDACHTEN OVERVAL MEUBELTRANSPORT VOORGELEID

ROTTERDAM - Donderdag werden drie Rotterdammers (20, 39 en 52 jaar) voorgeleid aan de Officier van Justitie, verdacht van een overval op twee meubelbezorgers. Op donderdagmorgen 25 maart j.l. rond kwart voor twaalf werden door hen in de Boreelstraat twee meubelbezorgers (20 en 21 jaar) uit Rotterdam in hun vrachtwagen overvallen. Daarbij werden de beide slachtoffers bespoten met traangas, werd geld van de afgeleverde meubelen weggenomen en verdwenen de overvallers in een gereedstaande auto. Dank zij goede getuigenverklaringen konden rechercheurs van het district De Noordhoek afgelopen dinsdag de drie verdachten, die inmiddels een bekentenis hebben afgelegd, aanhouden.


* HORECACONTROLE
Feijenoord-Ridderster hield donderdag tussen twee uur 's middags en tien uur 's avonds, samen met medewerkers van de Brandweer, DCMR, Eneco, Belastingdienst, Deelgemeente en Reinigingspolitie een horcacontrole in de wijken Bloemhof, Strevelswijk en Hillesluis. Daarbij werden tien horecagelegenheden gecontroleerd. Bij de controles werden door politiemensen twee illegaal aan het werk zijnde vreemdelingen aangehouden en ingesloten bij de Vreemdelingendienst. Tevens werd in de Wapenstraat een gelegenheid gesloten in verband met het niet aanwezig zijn van de eigenaar. Medewerkers van de Brandweer constateerden in vier etablissementen dat de brandblussers of niet gekeurd of niet aanwezig waren, terwijl DCMR bij enkele horecagelegenheden stuitte op ernstig verontreinigd afvalwater, illegale lozing, vuile filters en verstopping door vetafscheiding.
Ook personeel van Eneco constateerde een aantal onregelmatigheden, zoals kapotte elektriciteitsmeter, verbroken zegel, aanleg van illegale groepen en een kapot telwerk. Door de Belastingdienst werden elf nieuwe belastingsobjecten genoteerd en twee nieuwe belastingplichtigen.

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Politiepersoneel van de districten Schiedam, Rotterdam-West en Oost ontmantelde donderdag hennepkwekerijen in woningen in de Daltonstraat in Schiedam en aan de Franselaan en op de Oudedijk in Rotterdam.
In de Daltonstraat in Schiedam werden zo'n 1.000 hennepplanten en de voor Nde groei benodigde apparatuur aangetroffen en in beslag genomen. Een in de woning aanwezige 32-jarige Rotterdammer werd op grond van de Opiumwet aangehouden.
In een woning aan de Franselaan troffen politiemensen zo'n zevenhonderd hennepplanten aan. Samen met de groei-attributen werden ze in beslag genomen, terwijl twee in de woning aanwezige personen (een 28-jarige Schiedamse en een negentienjarige Rotterdammer) werden aangehouden.
In een woning op de Oudedijk werden 470 hennepplanten aangetroffen en in beslag genomen. Dat gebeurde ook met de groei-apparatuur. Naar de eigenaar van de kwekerij wordt een onderzoek ingesteld.


* CONTROLES AANPAK SCOOTEROVERLAST
ROTTERDAM/RIDDERKERK - Politiepersoneel van de districten Feijenoord-Ridderster en Zuid hield donderdagmiddag en -avond op diverse plaatsen controles in het kader van de Aanpak Scooter Overlast. Gecontroleerd werd op de Verlengde Kerkweg in Ridderkerk en in de Slaghekstraat, Slinge en Oleanderplein in Rotterdam. In totaal werden enkele tientallen bromscooters en -fietsen, alsmede hun berijders gecontroleerd, waarbij 47 bekeuringen werden uitgeschreven voor onder meer overschrijding constructiesnelheid, geen bromfietscertificaat, teveel geluid, verkeerde plaat, geen verzekering en diverse verkeersovertredingen en technische gebreken.


* ALCOHOLCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield donderdagavond een alcoholcontrole op de Mathenesserlaan. In totaal moesten 693 automobilisten een blaastest afleggen, waarbij vier bestuurders met een slok teveel op achter het stuur bleken te zitten en werden aangehouden. Tevens werden tijdens de controle enkele bekeuringen uitgeschreven voor verkeersovertredingen en het niet kunnen tonen van een rijbewijs.


* TWEE MANNEN KORT NA DOOR HEN GEPLEEGDE OVERVAL OP SUPERMARKT

AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Donderdagavond kort na half negen werd door twee mannen een gewapende overval gepleegd op een supermarkt op de Mathenesserdijk. De beide overvallers bedreigden met een vuurwapen een aantal personeelsleden van de supermarkt en gingen er even later met hun buit vandoor.
Enkele minuten na de overval kon op de Mathenesserdijk één van de overvallers, een 21-jarige Amsterdammer, door een juist passerende politieman in burger worden aangehouden. Even na negen uur kon de tweede overvaller, een 25-jarige Rotterdammer, dank zij informatie van diverse burgers, in de Betje Wolffstraat worden aangehouden. Een politiehond beet daarbij de verdachte in zijn been. Bij beide overvallers werd respectievelijk een UZI-pistool-mitrailleur en een Kalashnikov automatisch vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.
Tevens bleek één van hen in het bezit van de buit van de roofoverval.


* VERKEERSONGEVAL MET ERNTIG LETSEL
ROTTERDAM - Op de Vondelingenweg vond donderdagavond een verkeersongeval plaats, waarbij een 37-jarige automobilist uit Spijkenisse ernstig gewond raakte. Het slachtoffer reed in zijn personenauto door nog onbekende oorzaak tegen de vangrail en tegen een lantaarnpaal. Volgens de gewonde bestuurder is de veroorzaker van de aanrijding doorgereden. Hij is met ernstig letsel aan z'n gelaat en ogen naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht.


* INBREKERS AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Zuid stelde vrijdagmorgen omstreeks kwart voor drie, naar aanleiding van een inbraakmelding, een onderzoek in een bedrijfspand op de Sluisjesdijk in. Onbekenden bleken daar een deur te hebben ingetrapt, waarna een computerkast werd weggenomen. In de omgeving van het pand werd kort daarop een geparkeerd staande auto, waarin de gestolen computerkast, aangetroffen. Politiemensen hielden op afstand de auto in de gaten. Even later werd de computerkast door een 28-jarige man uit Rotterdam uit de auto gehaald en overgezet in een taxi, waarna deze wegreed.
Hierop werd een achtervolging ingezet en werd de auto op de Brielselaan staande gehouden. De automobilist, een 32-jarige man uit Rotterdam werd aangehouden, terwijl de 28-jarige mede-passagier probeerde te vluchtten. Hij werd echter in zijn kraag gevat. Beide mannen werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor ingesloten.