Gemeente Alkmaar


Gemeente staat voor ombuigingen 7 miljoen euro

Alkmaar, 9 april 2004

Om het hoofd te kunnen bieden aan nieuwe bezuinigingen van het rijk, dient de gemeente Alkmaar voor zeven miljoen euro om te buigen. Het college van burgemeester en wethouders heeft de ambtelijke organisatie gevraagd hiertoe concrete voorstellen te doen.

Het geld moet in de ogen van het college met name worden opgebracht door heel kritisch naar de taken van de gemeente te kijken. En daarbij te bepalen wat echte prioriteiten zijn en welke taken niet meer worden uitgeoefend. Uiteraard is het uiteindelijk aan college en raad om de keuzes te maken aan de hand van de ambtelijke voorstellen.

Alkmaar krijgt dit jaar fors minder geld van het rijk. Aangezien de uitkering van het rijk één van de belangrijkste inkomstenbronnen is van de gemeente, moet er voor zeven miljoen euro omgebogen worden, zo is berekend. Half juni moeten de eerste voorstellen op tafel liggen, zodat het college zich erover kan buigen bij de opstelling van de meerjarenbegroting 2005-2008.

Bij de gemeentelijke ombuigingen is het streven erop gericht gedwongen ontslagen onder het personeel te vermijden. Vooralsnog lijken de vacatures die nu openstaan als gevolg van de vacaturestop en het natuurlijk verloop (het vertrek van personeel, bijvoorbeeld omdat ambtenaren de pensioengerechtigde leeftijd bereiken) voldoende soelaas te bieden. Harde garanties kan het college vooralsnog echter niet geven.

14 april 2004