Ingezonden persbericht

Honderden zwerfhonden wekelijks afgemaakt

gerucht maakt uitvoer zwerfhonden onmogelijk

SCHOTEN, 20040410 -- Zwerfhonden in Griekenland zijn kansloos geworden nu de Griekse regering een verbod heeft uitgevaardigd op de uitvoer van honden naar Europese landen. Het verbod volgt op een reportage van de Griekse TV zender Alpha TV, waarin beweerd werd dat de honden in België gebruikt zouden worden voor vivisectie in laboratoria. Door het verbod is het voor belangen organisaties uit België en Nederland niet langer mogelijk de zwerfhonden, die door de Griekse regering aan hun lot worden overgelaten, naar Europa te halen en ze daar een goed tehuis te bieden.


De in reportage genoemde aantijgingen zijn op geen enkel feit berust. Zowel de World Society for the Protection of Animals (W.S.P.A.) als de Dierenbescherming Nederland weten niets van het gebruik van Griekse zwerfhonden in laboratoria.

S.O.S. Strays
Eén van de belangenorganisaties die zich het lot van de Griekse zwerfhonden aantrekt is S.O.S. Strays. Al jaren halen zij de honden naar België toe en zorgen
ze voor een goed tehuis voor de honden in België en Nederland. De nieuwe eigenaars moeten een overeenkomst ondertekenen waarin ze verklaren goed voor de hond te zullen zorgen en deze, wanneer ze de hond niet langer zelf kunnen houden, terug brengen bij S.O.S. Strays, dit om te voorkomen dat de honden alsnog in een Nederlands of Belgisch asiel terechtkomen. Door het verbod op de uitvoer is het nu niet langer mogelijk om de zwerfhonden naar Europa te halen en lopen de honden dagelijks de kans om te worden vergiftigd, mishandeld of te worden afgemaakt op de Griekse straten.

Gruwelbeelden
Griekenland kent een groot overschot aan zwerfhonden. Alleen al in de stad Athene zijn er ruim 5000 zwerfhonden. Een direct gevolg van het beleid van de Griekse regering die geen geld uitgeeft aan asielen of andere vormen van dierenopvang. De staatsasielen die de Griekse overheid wel betaald zijn te klein en onverzorgd, waardoor dominante en niet dominante, reuen en teven niet worden gescheiden. Hierdoor ontstaat er een nog groter overschot aan honden en is er te weinig geld voor voedsel. S.O.S. Strays beschikt over gruwelijke beelden op video waarop te zien is dat honden elkaar opeten van de honger. Door het Griekse beleid worden de dieren door hun baasjes uit huis gezet en moeten ze leven van de straat. Niet zonder enig gevaar, want regelmatig worden er honden aangetroffen in Griekenland die zijn mishandeld, vergiftigd of afgemaakt. In de Griekse havens worden de honden opgejaagd door Aziaten die de puppies gebruiken als ingrediënt voor hun maaltijd!

Met de komst van de Olympische spelen wil de Griekse regering de straathonden uit het zicht werken en worden er steeds meer honden vergiftigd. Ui recente cijfers blijk dat er in de afgelopen twee weken alleen al in de stad Athene ruim 200 honden zijn afgemaakt! Juist nu hebben de Griekse honden de Europese hulp nodig en juist nu wordt dit hen onmogelijk gemaakt!


Actie
S.O.S. Strays is daarom, samen met andere belangenorganisaties zoals Greek Animal Rescue of England, een actie begonnen om de naam van de belangenorganisaties te zuiveren en de regering er van te overtuigen dat de honden beter af zijn in europa zolang zij er zelf niets aan willen doen. Zo worden adoptanten, die in Nederland en België zorgen voor een Griekse hond, gevraagd om een brief te sturen aan het tv station en aan de regering met daarin de verhalen van hun hond, de afloop en foto's als bewijs van hoe goed de honden het hier hebben en ter weerlegging van de beschuldigingen aan de kant van de hondenredders!

Bedreiging
De vrijwilligers worden in Griekenland ondertussen niet meer met rust gelaten. De telvisie en de roddelbladen blijven de beschuldigingen uiten en de medewerkers van S.O.S. Strays worden bedreigd en uitgescholden. Door de aanwezigheid van de televisie camera's op de luchthaven is uitvoer van de arme honden bijna niet meer mogelijk! De actie lijkt alleen stop te kunnen worden gezet door media aandacht vanuit Europa, waarin de feiten worden weerlegd! S.O.S. Strays hoopt op zoveel mogelijk aandacht in de Nederlandse media te krijgen om zodoende zoveel mogelijk bewijzen te kunnen leveren aan Griekenland dat de honden hier in Nederland en België wel een veilig en prettig thuis krijgen!


Voor meer informatie kunt u terecht bij:
S.O.S. Strays
www.sosstrays.be




Ingezonden persbericht