BOVAG


Het nationale berkeersexamen 2004: bekende Nederlanders doen live rijexamen

12 March 2004

Op zondag 11 april, tussen 21.00 - 22.30 uur en 22.50 23.20 uur, zendt SBS 6 in het kader van de Europese Week van de Verkeersveiligheid live Het Nationale Verkeersexamen uit. Het programma wordt gepresenteerd door Milika Peterzon en Ton van Royen.

Vier bekende Nederlanders zonder rijbewijs - zangeres Dewi, oud-Big Brother-deelneemster Kelly en acteurs Teun Kuilboer en Rik Hoogendoorn
- hebben in de maanden voorafgaand aan de uitzending rijles genomen. In het programma doen ze officieel theorie-examen. Slagen ze hiervoor, dan mogen ze onder toezicht van een CBR-examinator rechtstreeks in de uitzending hun praktijkexamen doen om zo eindelijk het felbegeerde roze papiertje te halen. Kijkers kunnen tijdens de live uitzending ook hun verkeerskennis testen. Door thuis mee te doen met het theorie-examen, zien ze direct of ze geslaagd zijn of niet.

Het programma is een samenwerkingsverband van CBR, ANWB, 3VO, BOVAG en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het Nationale Verkeersexamen is volgens hen dé kans voor kijkers om hun verkeerskennis te toetsen. De deelnemende organisaties hopen dat het daarmee veiliger en een stuk aardiger wordt op de weg.

Kelly is de enige van de deelnemers die voor een tweede keer aan Het Nationale Verkeersexamen meedoet. Bij de vorige editie zakte ze voor haar theorie-examen en mocht ze niet afrijden. Kelly is nu enthousiast opnieuw begonnen met lessen en het ophalen van haar theoriekennis.

Acteur Teun Kuilboer (onder andere bekend van GTST en Meiden van de Wit) heeft in het verleden wel rijles genomen maar is daar door omstandigheden weer mee gestopt. De rijlessen die Teun in het kader van Het Nationale Verkeersexamen neemt, laten zien dat zijn kennis nog up to date is. Maar of hij tijdens de live-uitzending zal slagen

Idols-ster Dewi heeft nog nooit op de bestuurdersstoel plaatsgenomen. Haar eerste rijles is een aaneenschakeling van leuke, spannende en soms zelfs hilarische momenten. In het programma zal een uitgebreide reportage van Dewis eerste rijles dan ook zeker niet ontbreken.

Rik Hoogendoorn (onder andere bekend van Sesamstraat en Kees & Co) heeft voor zijn werk een rijbewijs hard nodig. Als acteur moest hij diverse malen achter het stuur kruipen voor een scène, maar het was er tot nog toe niet van gekomen om ook in het echt zijn rijbewijs te halen.

Het Nationale Verkeersexamen wordt door IdtV geproduceerd.