Gemeente Amsterdam

Varen op een echt stoomschip


1 april 2004 - Scheepvaartmuseum

Aan de steiger van het Scheepvaartmuseum ligt het prachtige stoomschip Christiaan Brunings. Eens in de zoveel tijd stijgt een witte rookpluim op uit de schoorsteen. De scheepsfluit schalt en het meer dan honderd jaar oude schip verlaat statig de steiger van het museum. Ook dit jaar krijgen bezoekers de kans mee te varen tijdens een unieke tocht door de Amsterdamse haven. Onderweg kunnen zij niet alleen genieten van het unieke uitzicht op de stad, ook op het schip is genoeg te zien. De chique salon bijvoorbeeld, met een echte marmeren schouw, of de machinekamer waar de bemanning de kolen schept om het schip varende te houden.

Brunings

De Chirstiaan Brunings wordt voortgestuwd door een stoommachine van 375 pk en werd ooit gebouwd als directieschip en ijsbreker. Sinds 1968 ligt het bij Scheepvaartmuseum en wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Het is een van de weinige schepen dat nog met kolen gestookt wordt.

Varen op de Christiaan Brunings kan deze maand tijdens de Paasdagen (11 en 12 april) en het Museumweekend (17 en 18 april). De rest van het vaarschema is te vinden op de website www.scheepvaartmuseum.nl (kies 'programma' en 'Christiaan Brunings')

Tenzij anders vermeld zijn de afvaarttijden als volgt:
* Vertrek 12.00 uur terugkomst 13.00 uur

* Vertrek 13.30 uur terugkomst 14.30 uur

* Vertrek 15.00 uur terugkomst 16.00 uur

Kaarten voor de rondvaarten ( a EUR 2,50) zijn in alle gevallen pas verkrijgbaar op de dag zelf vanaf één uur voor de afvaart. Het is niet mogelijk om te reserveren.

© Gemeente Amsterdam