Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 8 april 2004

Eerste Paasdag avondvullende verkeerstest op SBS 6

Vier bekende Nederlanders zijn klaar voor live rijexamen op tv

Zangeres Dewi Pechler, oud-Big Brotherdeelnemer Kelly van der Veer en de acteurs Teun Kuilboer en Rick Hoogendoorn zijn klaar om op te gaan voor hun rijbewijs in Het Nationale Verkeersexamen, zondag aanstaande bij SBS 6. Op Rick Hoogendoorn na legden zij vandaag bij één van de rijopleiders met goed gevolg een theorietest af.

Slagen zij Eerste Paasdag tijdens de rechtstreekse tv-uitzending voor het officiële CBR-theorieexamen, dan vertrekken zij direct vanuit de studio voor hun praktijkexamen.

Van de eerste tien minuten van de vier examenritten worden beelden vertoond in de actualiteitenrubriek Hart van Nederland, tussen de twee delen van Het Nationale Verkeersexamen in.

De kijker kan aan de hand van het theorieexamen van de vier kandidaten de eigen verkeerskennis testen. Wie per SMS en telefoon zijn antwoorden doorgeeft, krijgt tegen het einde van de uitzending de score door.

Vrijstelling verdiend

Kelly, Teun en Rick hebben tijdens een zogeheten tussentijdse toets een rijproef op driekart van de opleiding vrijstelling verdiend voor de bijzondere verrichtingen. Daardoor hoeven zij tijdens hun praktijkexamen zondagavond geen toets op technische kennis te doen. Ook fileparkeren, keren en de remproef slaan zij tijdens hun praktijkexamen zondagavond over vanwege het gunstige resultaat tijdens de tussentijdse toets. Dewi heeft geen tussentijdse toets gedaan en wordt zondagavond wel getoetst op haar technische kennis en de bijzondere verrichtingen.

Het Nationale Verkeersexamen wordt mede mogelijk gemaakt door de verkeersorganisaties 3VO, ANWB, BOVAG, CBR en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De organisaties hopen dat het daarmee veiliger en een stuk aardiger wordt op de weg. De uitzending is een product van IdtV en vormt het Nederlandse sluitstuk van de Internationale Week van de Verkeersveiligheid, die door de Verenigde Naties is uitgeroepen.

Anderhalf jaar geleden keken 1,3 miljoen mensen naar de eerste editie van Het Nationale Verkeersexamen.

Zondag 11 april, 21.00 uur - 23.20 uur, SBS 6.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): SBS 6: Michiel van Rijswijk, telefoon (020) 8007542 of 06-29513922

CBR: Hans Fontijn, telefoon 06-55140810.