Politie Friesland

Politieberichten 10/4 13.00 uur t/m 11/4 13.00 uur

Fryslân 11-04-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 13.00 uur terecht bij Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Dokkum: snelheidsovertreding, invordering rijbewijs
Op zaterdag om 12.20 uur heeft de politie op de Lauwersseewei een 19-jarige automobilist uit Dokkum staande gehouden. De automobilist reed met een snelheid van 131 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. De politie heeft het rijbewijs van de automobilist ingevorderd en er zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Makkum en omgeving: visserijcontrole
Op zaterdag tussen 09.00 en 14.00 uur heeft de politie in samenwerking met de hengelsportvereniging Makkum en omstreken en Lemsterland een visserijcontrole gehouden. In totaal zijn 32 hengelsporters gecontroleerd. Er zijn 8 proces-verbalen uitgedeeld. De overtredingen die geconstateerd zijn, waren onder andere overschrijding toegestane hoeveelheid vis en vissen zonder papieren.

Heerenveen: aanrijding met letsel, getuigenoproep
Op zaterdag om 15.15 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Rijksweg A32 te Heerenveen richting Wolvega. Een 52-jarige automobilist uit Smilde was de oprit van de Rijksweg A32 bij Oranjewoud opgereden en voegde in op de snelweg. Op dat moment reed ook een 24-jarige automobilist uit Wolvega op de rijbaan die ook net was ingevoegd. Met een inhaalmanoeuvre die daarop volgde, heeft de 52-jarige automobilist mogelijk de 24-jarige afgesneden. De 24-jarige automobilist maakte gebaren en toeterde naar de 52-jarige automobilist. De 24-jarige kwam daarop met zijn auto tegen de 52-jarige automobilist aan. Hierdoor schoot de 24-jarige automobilist in de vangrail. De 52-jarige automobilist belandde over de geluidswal heen en kwam in een droogliggende sloot terecht. De 24-jarige automobilist is met de ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht. De politie heeft de man later op de dag in het ziekenhuis aangehouden omdat hij ervan verdacht wordt de 52-jarige mogelijk opzettelijk te hebben aangereden. De 52-jarige automobilist is ter plekke door ambulancepersoneel verzorgd. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk en vraagt getuigen die op dat moment op de A32 reden en het ongeval hebben zien gebeuren, zich te melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Bekend is dat beide voertuigen een automobilist hebben ingehaald nadat ze net waren ingevoegd. Mogelijk dat deze automobilist het ongeluk heeft zien gebeuren, de politie wil ook graag in contact komen met deze automobilist.

Harlingen: winkeldiefstal, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 16.45 uur heeft er een diefstal plaatsgevonden in een winkel aan de Roordaweg. Een 54-jarige inwoner uit Harlingen had twee dimmers weggenomen zonder te betalen. Hij werd hier op aangesproken door winkelpersoneel. De politie heeft de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: winkeldiefstal, aanhouding verdachte
Op zaterdag om 17.00 uur heeft er een diefstal plaatsgevonden in een winkel aan de Snekertrekweg. Een 40-jarige inwoner uit Leeuwarden had twee spijkerbroeken, een trui en drie paar sokken weggenomen. De politie heeft de verdachte aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Dronrijp: snelheidsovertreding, invordering rijbewijs
Op zaterdag om 17.30 uur werd de politie tussen Franeker en Dronrijp met hoge snelheid door een 34-jarige automobilist uit Minnertsga ingehaald. Bij Dronrijp verliet de auto de snelweg en kon de politie de automobilist staande houden. De automobilist reed 172 kilometer per uur. De politie heeft het rijbewijs ingevorderd en er zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Drachten: vernieling en beletten aanhouding, aanhouding verdachten Op zaterdag om 12.45 uur kreeg de politie een melding van vernielingen van bloemperken op de kermis op het Kiryat Onoplein. Op aanwijzen van een getuige kon de politie een 18-jarige inwoner uit Drachten aanhouden. Een 19-jarige inwoner uit Drachten wilde de aanhouding beletten. Na enkele vorderingen verdween hij niet waarop de politie ook hem heeft aangehouden. Beide verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau.

Sneek: openlijke geweldpleging, aanhouding verdachten
Op zaterdag omstreeks 23.00 uur stond een 18-jarige inwoner uit Sneek te bellen in een telefooncel op het Schaapmarktplein. Hij werd op dat moment volgens zijn verklaring zonder daartoe aanleiding te geven, lastig gevallen en bedreigd door een groepje van zes personen. Het groepje ging dreigend om hem heen staan en deelde verschillende klappen uit. De man liep hierbij verwondingen op. Daarna ging de groep er vandoor. De politie was snel aanwezig en kon op basis van getuigenverklaringen zes verdachten aanhouden. Het betreft een 17-jarige vrouw, een 15-jarige en een 17-jarige jongen, een 18-jarige, een 20-jarige en een 21-jarige man, allen woonachtig in Sneek. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. De politie heeft de verdachten naar het politiebureau gebracht en ingesloten.

Joure: aanrijding met letsel en belediging, aanhouding verdachte Op zondag om 03.00 uur kreeg de politie een melding dat op de Midstraat een gewond persoon op de grond lag. Een 27-jarige inwoner uit Joure zat samen met een 33-jarige passagier uit Joure op een fiets. Zij kwamen ten val waarbij de 33-jarige man verwondingen opliep. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen gebracht. De 27-jarige fietser gedroeg zich vervelend tijdens het incident, hij schold de politie meerdere malen uit en belemmerde de politie bij hun werk. Daarop heeft de politie de verdachte aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. De verdachte werd gevraagd aan een ademanalyse mee te werken, de uitslag hiervan was 900 ug/l. De politie zal proces-verbaal opmaken.

Sneek: openlijke geweldpleging, aanhouding verdachten
Op zondag om 04.00 uur werd de politie op de Nauwe Noorderhorne aangesproken door een getuige die had gezien dat iemand een kopstoot had gekregen en dat het slachtoffer nu diegene opwachtte die daar verantwoordelijk voor was. De politie zag dat moment dat er weer een klap werd uitgedeeld. Op basis van getuigenverklaringen kon de politie drie mannen aanhouden die verdacht worden van openlijke geweldpleging. Het betreft een 18-jarige inwoner uit Sneek en een 25-jarige en een 18-jarige inwoner uit Den Oever. Bij de aanhouding liep een politieman een trap in het gezicht op. De oorzaak van de ruzie is niet bekend. De verdachten zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Heerenveen: diefstal fiets, aanhouding verdachte
Op zondag om 05.00 uur zag de politie op de Fok een man verdacht met een fiets lopen. De politie zag op de Crackstraat dat de verdachte de fiets in een haag gooide. De politie sprak hem hierop aan waarna hij gelijk bekende de fiets te hebben gestolen. Daarop heeft de politie de 26-jarige verdachte uit Zwolle aangehouden voor diefstal. De politie heeft de fiets in beslaggenomen, die zal teruggeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Lemmer: diefstal beelden, aanhouding verdachten
Op zondag om 05.45 uur kreeg de politie een melding van een getuige dat twee mannen met een beeld en een sokkel met zonnewijzer rondliepen. De politie ontdekte beide verdachten in een auto die geparkeerd stond op de Lijnbaan. De sokkel met zonnewijzer stond achter de auto en het beeld stond in de Bantegastraat. Daarop heeft de politie beide verdachten, een 26-jarige en een 28-jarige inwoner uit Espel aangehouden op verdenking van diefstal.

Bolsward snelheidsovertreding
Op zondag om 06.30 uur heeft de politie op de Kloosterlaan een 23-jarige automobilist uit Bolsward staande gehouden. Op de A7 reed de politie achter de automobilist aan en stelde een snelheidsovertreding vastgesteld. De man reed 167 kilometer per uur waar 120 is toegestaan. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Hoornsterzwaag: aanrijding met letsel
Op zondag om 10.00 uur heeft er een eenzijdig aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Bij de Leijwei. Een automobilist (leeftijd en woonplaats nog onbekend) is met zijn auto tegen een boom aangereden. Hij raakte hierbij beklemd en is door de brandweer uit de auto bevrijd. Hij is met de traumahelicopter zwaar gewond overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Groningen. De auto raakte totaal vernield. Bureau Ongevallenanalyse van de politie Fryslân doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie heeft in de omgeving van Drachten automobilisten op alcohol gecontroleerd. Ook hield de politie routinematig op andere plekken in de provincie automobilisten staande voor een blaastest. De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):


- Heerenveen, Rijksweg A32, zaterdag 17.40 uur, 55-jarige automobilist uit Apeldoorn, 385 ug/l, rijverbod van drie uren, kreeg tevens proces-verbaal voor het niet dragen van de gordel.

- Heerenveen, Burgemeester Kupersplein, zaterdag 19.45 uur, 64-jarige automobilist uit Heerenveen, 860 ug/l, rijbewijs ingevorderd.
- Drachten, Lauwers, zondag 00.45 uur, 39-jarige automobilist uit Drachten, 350 ug/l, rijverbod van twee uren.

- Ballum, De Stringen, zondag 00.45 uur, 48-jarige automobilist uit Gytsjerk, 250 ug/l, rijverbod van 1 uur.

- Drachten, Eibertsbek, zondag 00.55 uur, 20-jarige automobilist uit Donkerbroek, 365 ug/l, rijverbod van drie uren.

- Drachten, Ureterpvallaat, zondag 02.10 uur, 21-jarige automobilist uit Frieschepalen, 465 ug/l, rijverbod van vier uren.

- Sneek, Oude Koemarkt, zondag 03.20 uur, 37-jarige automobilist uit Sneek, 665 ug/l, automobilist had rijbewijs niet bij zich en bleek nog twee vonnissen open te hebben staan.

- Drachten, Ureterpvallaat, zondag 03.45 uur, 34-jarige automobilist uit IJmuiden, 415 ug/l, rijverbod van drie uren.

- Drachten, Zuidkade, zondag om 03.35 uur, 19-jarige automobilist uit Wijnewoude, 640 ug/l, rijbewijs is ingevorderd.

- Wolvega, Lycklamaweg, zondag om 04.00 uur, 23-jarige automobilist uit Wolvega, 555 ug/l, rijverbod van zes uren, om 06.15 uur heeft de politie de automobilist op de Middelwyk aangehouden omdat hij ondanks zijn rijverbod toch autoreed, rijbewijs is ingevorderd.

- Drachten, Eibertsbek, zondag om 05.00 uur, 33-jarige automobilist uit Jubbega, 565 ug/l, rijverbod van zes uren.

- Witmarsum, Arumerweg, zondag om 04.30 uur, 21-jarige automobilist uit Witmarsum, 445 ug/l, rijverbod van vier uren, automobilist reed richting Arum, raakte de macht over het stuur kwijt en kwam met de auto in de sloot terecht.