Politie Gelderland-Zuid

+ Korpsstaf
Datum  Nijmegen, maandag 12 april 2004                               
                                                                     
Van    Myranda Theunissen, GSM-nummer 06.22930991 (tot en met zondag 
      12.00 uur) en Jack Broeksteeg (vanaf zondagmiddag tot          
      maandagmiddag), GSM-nummer 06.20600786                         

Regionaal Persbericht

District Stad Nijmegen

Man aangehouden voor geweldpleging

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de De Ruijterstraat een 34-jarige Nijmegenaar aangehouden die ervan wordt verdacht een 29-jarige Nijmegenaar op de Van Goorstraat met een mes te hebben gestoken. De 29-jarige kwam uit een café en wilde zijn fiets pakken, toen hij opeens een steek in zijn nek voelde. Hij wilde dat met zijn hand afweren, maar greep in een mes, waardoor hij ook een snee in zijn vinger opliep. Hierop rende de 29-jarige weg. Toen de politie ter plaatse kwam, kon zij de 34-jarige man aanhouden evenals een 39-jarige vrouw uit Nijmegen die bij hem was.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding
De politie heeft zaterdagavond op de Nieuwe Dukenburgseweg met de videosurveillancewagen een 28-jarige automobilist uit Arnhem aangehouden omdat de man over een lange afstand steeds 40 - 50 km te hard reed. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

Man aangehouden voor belediging
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 21-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht leden van het politiemountaibiketeam te hebben beledigd. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

Man aangehouden voor tanken zonder te betalen
Een 23-jarige Nijmegenaar is zondagochtend aangehouden op de Neerbosscheweg omdat de man even daarvoor benzine had getankt en was weggereden zonder te betalen. De medewerker van het pompstation belde de politie die de videobeelden van de bewakingscamera bekeek en zo de verdachte kon achterhalen. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Diefstal auto
In de nacht van zaterdag op zondag is vanaf St. Josephhof een rode Mazda 323 gestolen met kenteken YB-02-SR. De 63-jarige eigenaar uit Goes deed aangifte.

Mannen aangehouden voor mishandeling medewerker horecagelegenheid
De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Grote Markt drie Nijmegenaren aangehouden in de leeftijd van 35, 38 en 39 jaar. Zij worden ervan verdacht een 34-jarige medewerker van een café te hebben geslagen nadat hen de toegang was geweigerd omdat zij geen geldig toegangsbewijs hadden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau.

Woninginbraak
Aan de Newtonstraat werd dit weekend ingebroken. Vermoedelijk kwam men binnen omdat de buitendeuren niet afgesloten waren. De 30-jarige bewoonster mist een videospeler en een DVD-speler.

Bedrijfsinbraak
Aan de St. Annastraat werd maandagnacht ingebroken. Men forceerde een ruit. Een computer en beeldscherm worden vermist.

District Tweestromenland

Druten-man van gsm beroofd

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een 20-jarige man uit Druten op de Genechtstraat van zijn gsm beroofd. Hij liep daar in de tunnel, toen hij twee jongens zag staan. Toen hij langs de jongens liep trok een van de jongens plotseling de gsm uit zijn handen. Hierbij kreeg hij een duw, waardoor hij ten val kwam. De jongens gingen ervandoor. De 20-jarige deed aangifte.

Wijchen-automobilist mishandeld
Zaterdagmiddag is op de A326 een 19-jarige automobilist uit Wijchen naar eigen zeggen mishandeld door een 35-jarige bijrijder, ook uit Wijchen, van een auto die voor hem reed. De 19-jarige wilde op een gegeven moment de auto waarin ook de 35-jarige zat passeren en leek daar ook gelegenheid voor te krijgen. Toen hij wilde inhalen, reed de auto voor hem weer naar links en ging langzamer rijden. Toen de 19-jarige besloot dan maar rechts te gaan rijden, deed de auto voor hem dat ook. Bij het verkeerslicht stapte de 35-jarige uit, liep naar de 19-jarige toe en riep hem toe dat hij niet zo asociaal moest rijden, en sloeg hem daarop meerdere keren tegen zijn gezicht. Inmiddels was de bestuurder ook uitgestapt en wilde de 35-jarige tegenhouden. Hierop schopte deze nog een keer naar de 19-jarige. Daarna liepen ze weer naar hun auto en reden weg. De 19-jarige zette de achtervolging in en belde de politie. Hierop gooide de 35-jarige nog een steen naar de auto van de 19-jarige. De verdachte kon op de Teersdijk in Wijchen worden aangehouden.

Groesbeek-grote verkeerscontrole
De politie van Groesbeek en andere teams heeft van zaterdagavond 20.30 uur tot zondagmorgen met recherche en medewerkers van verkeershandhaving een grote verkeerscontrole gehouden op het marktplein aan de Spoorlaan. Hierbij deden ook mee Inspectie voor Verkeer en Waterstaat, gemeente Groesbeek, Brandweer en KLPD.
In het kader van de wet Personenvervoer zijn er 29 processen-verbaal aangezegd. Twee buitenlandse taxiondernemers zijn bekeurd voor het rijden zonder Nederlandse vergunning.

Verder zijn er door de politie 69 processen-verbaal voor diverse overtredingen uitgeschreven; o.a. voor het niet dragen van de autogordels, voeren van mistlampen, kapotte verlichting, niet kunnen tonen van de benodigde papieren, onnodig claxonneren en afval op straat gooien. Ook is er een personenauto buiten gebruik gesteld i.v.m. openstaande boetes.

3 Bestuurders werden bekeurd voor het rijden onder invloed van alcohol. 1 Maal werd hier het rijbewijs ingevorderd. Twee automobilisten kregen een rijverbod en bekeuring.
Er werden in totaal 400 blaastesten afgenomen.

1 Maal werd vuurwerk in beslag genomen.

Malden - aangehouden voor graffiti
Twee Maldenaren, 23 en 15 jaar oud, werden zondagavond aangehouden. Ze hadden een elektriciteitshuisje op de Broekkkant met graffiti bewerkt. De beide verdachten verklaarden ook de hoge brug nog bespoten te hebben.

District De Waarden
Culemborg-woninginbraken
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in Culemborg diverse woninginbraken en inbraak in een bedrijf gepleegd. Het gaat om woningen in de straten Varkensmarkt, Oostersingel, Tulpstraat en de Heinsiusstraat. De politie heeft op de Tulpstraat een 20-jarige verdachte uit Zetten kunnen aanhouden. Dit gebeurde met behulp van een speurhond, die de verdachte al gauw op het spoor was. Toen de politie de man sommeerde te stoppen, gaf hij hier geen gehoor aan. Hierop werd de hond op de man afgestuurd, waardoor de man kon worden aangehouden. De politie onderzoekt of de man verdacht wordt van alle genoemde woninginbraken.

Tiel-man aangehouden voor openbare schennispleging

De politie heeft vrijdagavond op de Spoorstraat een 21-jarige Tielenaar aangehouden die ervan wordt verdacht even daarvoor aan diverse meisjes zijn geslachtsdeel te hebben laten zien en seksueel getinte opmerkingen zou hebben gemaakt. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

Culemborg-Diefstal auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf de Gandhi een witte Iveco bestelbus gestolen met kenteken VX-JN-77. De 57-jarige eigenaar deed aangifte.

Lienden-aanhouding na pesterij

De politie heeft zaterdagavond een 36-jarige vrouw uit Lienden aangehouden op de Rembrandt van Rijnstraat omdat zij ervan wordt verdacht een tweetal jongens met een mes gedreigd te hebben en te hebben geslagen. Een van de jongens, een 16-jarige uit Lienden liep een snee in zijn hand op en een andere 16-jarige uit Lienden zou hierbij een blauw oog hebben opgelopen. De jongens waren met nog een paar anderen in de tuin van de 36-jarige gelopen en hadden daar aangebeld en het op een lopen gezet. Hierbij was de vrouw naar buiten gekomen omdat zij naar eigen zeggen al vaker door deze jongens werd getreiterd. Hierop maakte ze een snee in de hand en sloeg ze de andere een blauw oog.

Zaltbommel- aanhoudingen na vechtpartij, politieagent gewond

In de nacht van zaterdag op zondag zijn meerdere aanhoudingen verricht op de Markt. In een café ontstond een vechtpartij, nadat een portier twee bezoekers had aangesproken op hun gedrag. Hierbij werd de 40-jarige portier mishandeld. Een 23-jarige man uit Zaltbommel en een 34-jarige man, ook uit Zaltbommel, werden aangehouden.

Bij dit incident besloot de ter plaatse gekomen politie een diensthond in uit de auto te halen, omdat collega's in het nauw zaten en veel mensen zich met de aanhoudingen bemoeiden.
Toen alles weer rustig was, werd de hond weer in de auto gezet. Op dat moment begon een 30-jarige man uit Zaltbommel de politiemensen uit te schelden. Hij kreeg hiervoor tot twee keer toe een waarschuwing. De man hield niet op en begon te discussiëren en te treiteren. Toen hij van een van de politiemensen het verzoek kreeg weg te gaan, schold hij deze opnieuw uit. Hierop werd hij aangehouden en vastgepakt om mee naar de politieauto te gaan. De verdachte rukte zich los, waarop de agent hem tegen de grond werkte. De verdacht greep de agent bij zijn keel, waarop de agent de man een klap gaf. Daarop gaf de verdachte de politieman een klap met een voorwerp, waardoor de agent een diepe hoofdwond opliep. De verdachte bleef zich verzetten en trapte in het rond.
Een andere 34-jarige man uit Zaltbommel bemoeide zich ook met de aanhouding en pakte een metalen paal uit de grond, waarmee hij uit wilde halen naar de politiemensen. Hierop werd ook hij aangehouden.

Geldermalsen - vechtpartij
Een 63-jarige man uit Geldermalsen en een 32-jarige man uit Geldermalsen raakten zondagmiddag op de Lange Akker slaags. De twee hadden al langer een conflict Beiden claimen met een voorwerp geslagen te zijn. De 63-jarige zegt met een ijzeren pijp geslagen te zijn, de 32-jarige zegt met een schoffel geslagen te zijn. Beiden hadden een hoofdwond. De politie onderzoekt de toedracht.

Asperen - man gestoken

Een 38-jrige man uit Haarlem deed aangifte. Hij was zondagnacht met een kennis op bezoek aan de Vrouwe Elburgstraat, toen hij naar zijn zeggen ineens door deze kennis met een mes in de neus werd gestoken. Daarop ging deze man er vandoor. De 38-jarige wist geen aanleiding voor dit voorval, maar er was wel alcohol in het spel. De politie heeft de straat voor onderzoek afgezet en doet nader onderzoek naar de precieze toedracht.

Tiel - woninginbraak

Op de avond van Eerste Paasdag werd ingebroken aan de Notarisappel. Men forceerde een deur. De 38-jarige aangever mist onder andere geld en een TV. De politie heeft nog met een speurhond de omgeving afgezocht, omdat getuigen drie mannen hadden gezien. Er werd echter niemand meer aangetroffen.

Culemborg - aanhoudingen na vernielingen

Twee 16-jarige jongens uit Beusichem werden maandagnacht op het NS-station aangehouden. Ze hadden daar fietsen omgegooid en drie auto's vernield door er overheen te lopen en de spiegels en ruitenwissers er af te trappen. De beide jongens werden overgebracht naar het bureau.

Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39
---- --