Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Oscar Lemmers beste Nederlander in Oslo

Niet Karel van der Weide maar IM Oscar Lemmers is als beste Nederlander geëindigd tijdens het Open Noors kampioenschap, dat van 3-11 april in Oslo werd gehouden. De 31-jarige internationaal meester uit Venray eindigde met 6,5 uit 9 op de gedeelde derde plaats. In de laatste ronde won hij met zwart een fraaie partij van de Noorse FIDE-meester Torbjørn Ringdal Hansen.

Door een onnavolgbare verdeling van het budget ging het prijzengeld echter aan Lemmers voorbij en was een schaakboek zijn karige loon voor een sterk toernooi. Het open Noors kampioenschap, dat tevens de naam Arnold Eikrem Memorial draagt (genoemd naar de overleden organisator van de bekende schaaktoernooien in Gausdal), werd gewonnen door de Britse grootmeester Mark Hebden (Elo 2544). Hij versloeg in de slotpartij met wit IM Karel van der Weide.

De lange Amsterdammer kon uiteindelijk de koningsaanval niet afslaan, hoewel in de analyse bleek dat er verdedigingsmogelijkheden waren. Van der Weide eindigde op een voor hem enigszins teleurstellende 10e plaats met 6 uit 9, nadat hij vorige jaar tweede was geworden. De derde Nederlander was de 34-jarige Dharma Tjiam uit Dordrecht (2324), spelend voor SMB Nijmegen, met 5,5 punt. Uw verslaggever kwam niet verder dan 3,5 punt. Het Noors kampioenschap telde 92 deelnemers.