Socialistische Partij

SP lanceert Vanunu.nl

12-04-2004 * In het Paasweekeinde heeft de SP de website Vanunu.nl geopend. Mordechai Vanunu is de Israëlische atoomtechnicus die in 1985 onthulde dat Israël een uitgebreid kernwapenarsenaal heeft. De laatste 18 jaar heeft hij voor deze moedige daad in de gevangenis gezeten. Op 21 april wordt Vanunu vrijgelaten en via de website kunt u hem feliciteren met zijn op handen zijnde vrijlating.

Zijn vrijlating is zeer goed nieuws, en zeker een felicitatie waard, maar in de Israëlische regering gaan stemmen op om Vanunu huisarrest te geven of geen paspoort te verstrekken. Daarom is er op de site tevens een petitie te vinden om er bij de Israëlische autoriteiten op aan te dringen Vanunu zijn volledige vrijheid te gunnen.

De discussie over het vraagstuk van non-proliferatie is er in de afgelopen 18 jaar alleen maar belangrijker op geworden. Iran, Irak, Libië en Noord-Korea zijn de laatste jaren op de korrel genomen omdat ze aan kernwapenproductie zouden doen. Op zich is dat een goed teken, maar opvallend is dat de positie van Israël buiten beeld blijft. Wij zien de vrijlating van Vanunu als een mooie gelegenheid om de strijd voor non-proliferatie opnieuw onder de aandacht te brengen.

We vragen u Mordechai Vanunu een felicitatie te sturen, de Israëlische regering te verzoeken hem écht vrij te laten en al uw collega's, vrienden en kennissen te wijzen op het bestaan van de site.

Bij voorbaat dank voor uw inzet.

Harry van Bommel, Tweede-Kamerlid SP
Krista van Velzen, Tweede-Kamerlid SP
Anja Meulenbelt, Eerste-Kamerlid SP

zie ook www.vanunu.nl