Ingezonden persbericht


College van Heemstede wil nieuwbouw Raadhuis tegen wil en dank doordrukken en laat weerstand eigen bevolking links liggen

Gemeentebestuur lijkt te zwichten voor ambtelijke druk en zadelt gemeenschap op met bezuinigingen en lastenverhogingen.

Burgemeester van der Stroom en Wethouder Hardesmeets (beide VVD) lijken aan te sturen op een breuk met hun eigen bevolking. Burgemeester en wethouder zijn van plan een grootschalig kantoorgebouw neer te zetten in het Heemsteedse dorpscentrum. De begrootte investering bedraagt ¤ 7,5 miljoen om mee te beginnen. De bevolking in Heemstede is tegen, en voelt zich bedrogen. De Heemsteedse bevolking heeft diverse tegenvoorstellen gedaan die het dorpse karakter niet aantasten. Momenteel lijkt de zaak te escaleren omdat het gemeentebestuur weigert in te gaan op door burgers aangedragen alternatieven. Op steenworp afstand staat een riante A1 - locatie met voldoende m2 beschikbaar. De gemeente verkeert momenteel in financieel zwaar weer en is de komende jaren genoodzaakt om fors te bezuinigen en wil drastisch in het voorzieningen niveau snijden, maar een kantoorpand voor haar ambtenaren heeft prioriteit.

Het College - onder VVD leiding - haalt alles uit de kast om donderdag 15 april a.s. fiat te krijgen van de Heemsteedse gemeenteraad om hun doelstelling - nieuwbouw naast het monumentale raadhuis in het karakteristieke dorpscentrum - te kunnen realiseren. Zij zadelen hun achterban op met een onmogelijk dilemma: enerzijds de zorg voor een goede werksituatie voor haar ambtenaren versus het algemene belang van de Heemsteedse samenleving van ca 26.000 bewoners.

Het college probeert de nieuwbouw plannen te rechtvaardigen door efficiencyverbetering en verhoging van kwaliteit van dienstverlening naar de burgers, terwijl burgers juist aangeven bijzonder tevreden te zijn en geen prijs stellen op verbetering. Overigens steekt de door de gemeente becijferde jaarlijkse efficiency winst van ¤ 45 duizend wel erg karig af bij een voorgenomen investering van ¤ 10 miljoen.

De gemeentelijke Ondernemingsraad (OR) en Management Team roerden zich nadat burgers protest aantekenden en sindsdien worden alternatieve plannen en locaties, waaronder A1 - locaties als het Zilveren Kruis Gebouw - consequent afgewezen. Tegenstanders worden door B&W tot de orde geroepen en belangengroepen ingekapseld. Men weet de (tijds)druk op te voeren en bij de Raad gevoelige snaren te raken. Zo krijgen raadsleden te verstaan dat centrale huisvesting een vereiste is voor goed personeelsbeleid en dat een personeelsrestaurant onontbeerlijk is om te voorkomen dat beleidsambtenaren gaan vertrekken.

Zowel visie als toekomst scenario's en argumentatie van B&W zijn omstreden en de gemeenteraad lijkt nog niet overtuigd. Belangrijkste vraag is nu of zachte, kwalitatieve overwegingen moeten prevaleren boven een degelijke financiële onderbouwing met aanvaardbare risico's. Intussen heeft de gemeente haar 'tafelzilver' te gelde gemaakt en is van plan om deze middelen voor de nieuwbouw in te zetten. Aldus is per werkplek - fulltime en deeltijd - ¤ 100.000 begroot.

Heemstede verkeert in financieel zwaar weer en heeft te maken met achterstallige investeringen en oplopende tekorten. Gelet op de komende bezuinigingen en lasten verhogingen voor de burgers is een kapitaalinvestering in zo'n prestigieus nieuwbouwproject uit den boze.

Het voornemen om de gehele ambtelijke organisatie midden in het centrum van Heemstede onder te brengen staat in scherp contrast met de opstelling van de VVD fractie in Haarlem, die exact dezelfde argumenten aanvoert om nieuwbouw van een stadskantoor tegen te houden.

Één ding is zeker: Als de gemeenteraad dit voorstel van wethouder Hardesmeets steunt, is de burger het kind van de rekening. Hij betaalt dan de komende 40 jaar de rekening. Tevens betekent dit dat het dualisme door B&W in Heemstede buiten de deur wordt gehouden. Was dat de bedoeling van Den Haag? In Heemstede lijkt men terug te vallen op de al oude vertrouwde 'achterkamertjes politiek'

Voor nadere informatie over de Vereniging tot behoud van Dorpse Karakter van Heemstede:
Voorzitter: Erik-Jan van Emmerik, tel 023 528 9472, ejvanemmerik@zonnet.nl Voor uitgebreide achtergrondinformatie : www.raadhuisplein.com