Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 12 april 2004

1,2 miljoen kijkers; slechts 23 procent geslaagd bij Het Nationale Verkeersexamen

Kennis verkeersregels bij Nederlanders ver beneden peil

Ruim driekwart van de Nederlanders zou voor het theoriegedeelte van het rijexamen zakken, als zij opnieuw op moesten voor het rijbewijs. Dat bleek Tweede Paasdag tijdens Het Nationale Verkeersexamen op SBS 6. Het programma trok 1,2 miljoen kijkers die via SMS en telefoon konden deelnemen aan een officieel theorie-examen van het CBR. Slechts 23 procent van de deelnemers slaagde.

De score van de kijkers lag 11 procent lager dan de vorige aflevering van Het Nationale Verkeersexamen in oktober 2002 en 23 procent lager dan het jaarlijkse slagingspercentage in de theoriecentra van het CBR.

3VO, ANWB, BOVAG, CBR en het ministerie van Verkeer en Waterstaat maakten het programma mede mogelijk. De vijf verkeersveiligheidsorganisaties zijn zeer bezorgd over de uitslag en pleiten ervoor dat de verkeerskennis regelmatig wordt opgefrist. Rijbewijsbezitters die eens per tien jaar het roze papiertje verversen, moeten hun theoriekennis kunnen opfrissen. Daarvoor is een cd-rom in de maak die vanaf volgend jaar op de gemeentehuizen verstrekt kan worden.

Drie bekende Nederlanders gezakt

Vier bekende Nederlanders gingen tijdens het programma op voor hun rijbewijs. Zangeres Dewi, oud-Big Brotherdeelnemer Kelly en acteur Teun Kuilboer zakten voor hun theorie-examen. Acteur Rick Hoogendoorn slaagde voor zijn theorie-examen en mocht vanuit de studio zijn praktijkexamen doen. Ook daarvoor slaagde hij.

Om te slagen voor Het Nationale Verkeersexamen moesten, net als bij een regulier theorie-examen van het CBR, minstens 44 van de 50 vragen goed worden beantwoord. De antwoorden zijn nog twee weken te zien op www.cbr.nl, de website van het CBR.

Het Nationale Verkeersexamen is een productie van IdtV in opdracht van SBS 6.

----------
Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):

» 3VO: Heleen Rijnkels, telefoon 06-51704439

» ANWB: Ad Vonk, telefoon 070-3146254

» BOVAG: Rob Boon, 06-52877107

» CBR: Hans Fontijn, hoofd In- en Externe Betrekkingen, telefoon 06-55 140 810.

» Ministerie van Verkeer en Waterstaat: directie Communicatie, 070-3516171

» SBS Broadcasting: Michiel van Rijswijk, 06-29513922.