STICHTING SAIL KAMPEN

Sail Kampen trekt ruim 180.000 bezoekers

Het maritieme evenement Sail Kampen dat in het Paasweekeinde (9 t/m 12 april) is gehouden, heeft naar schatting 180.000 tot 200.000 bezoekers getrokken. Dit is ruim 30.000 meer dan in 2002 tijdens de eerste editie. Door het matige weer in het weekeinde leek het er aanvankelijk op dat het bezoekersaantal achter zou blijven bij de 150.000 van 2002, maar op de droge Paasmaandag kwamen alsnog bijna 100.000 mensen naar Kampen toe. De organisatie is tevreden, zowel over de kwaliteit van het evenement als over de belangstelling, zo meldt voorzitter Bert Hofman van de Stichting Sail Kampen.

Het thema van Sail Kampen was dit jaar Hanzesteden en dat was op verschillende manieren in het programma verwerkt. De burgemeesters van zeven Nederlandse Hanzesteden waren bij de opening op vrijdag aanwezig en de Kamper Kogge, een replica van een Middeleeuws handelsschip, die zich voorbereidt op de Ommelandvaart, speelde een belangrijke rol in het openingsprogramma. De andere hoofdbestanddelen waren varen met diverse schepen, muziek, demonstraties van de Koninklijke Marine, een vlootschouw, het NK bungyroeien, het NK uienpellen, theater en ter afsluiting spectaculair vuurwerk op de IJssel.

Geslaagde opening
Na de geslaagde opening van Sail Kampen op vrijdagavond, kwam door het slechte weer het evenement op zaterdagochtend moeizaam op gang. Hoe verder het weekend vorderde, hoe beter het weer werd. De organisatie is ook zeer tevreden met de ruim 30.000 bezoekers die op zondag naar Kampen kwamen. Bij de eerste editie van Sail Kampen in 2002 kwamen mensen terecht in een door de zondagsrust verstilde Kamper binnenstad. Hofman: 'We hadden nu een prima programma op zondag in elkaar gezet en dat is duidelijk gewaardeerd.'
Teleurstelling over de zondag was er wel bij de kermisexploitanten: op basis van de verleende vergunning mocht de kermis niet draaien op zondag. Voorzitter Bert Hofman benadrukt dat ook hij ongelukkig is met dit moeizame compromis: 'Willen we als evenement groeien, dan zullen we in de toekomst minder krampachtig met de zondagsrust moeten kunnen omspringen. Ik kan het niet langer verkopen aan de exploitanten dat ze hier niet mogen draaien op zondag, terwijl er dertigduizend mensen in de stad zijn die vermaakt willen worden.'

Geen klachten
Tijdens Sail hebben zich op een enkel opstootje na geen calamiteiten voorgedaan. In tegenstelling tot twee jaar geleden kwamen er ook geen klachten binnen over geluidsoverlast. Diverse onderdelen in het programma trokken meer bezoekers dan twee jaar geleden. Het Sail Varen, het varen van korte tochtjes met passagiers op de IJssel, was een groot succes met in totaal 6000 passagiers, verdeeld over 14 deelnemende zeilschepen. De verschillende muziekoptredens in het Borrel Paviljoen (de feesttent op het Van Heutszplein) werden, op de jazzmiddag na, goedbezocht. De kerkdienst in de feesttent op zondagochtend trok ruim 600 bezoekers, een verdubbeling van het aantal bezoekers in 2002. Het klassieke concert dat het Orkest van het Oosten zondagmiddag gaf in de Buitenkerk trok ruim 500 bezoekers. Dirigent Jaap van Zweden moest evenwel op het laatste moment verstek laten gaan. De dirigent meldde zich zondagochtend met maagklachten af, direct na aankomst in Nederland van een trip naar Rusland.

NK Bungyroeien
Het NK Bungyroeien dat maandagmiddag is gehouden, is bij de heren voor de derde keer op rij gewonnen door roeiploeg 't Pulletje uit Katwijk, met een gevaren afstand van 43,2 meter. Bij de dames won de ploeg van Stad Kampen, met een afstand van 38 meter. Aan het NK Bungyroeien deden in totaal zeven roeiteams mee uit onder andere Katwijk, Harlingen en Kampen. Het Nederlands Kampioenschap Bungyroeien, waarbij roeiteams het in een sloep opnemen tegen een groot elastiek, wordt ieder jaar in Kampen gehouden.

Website
De website van Sail Kampen (www.sailkampen.nl) heeft bijna 12.000 bezoekers getrokken sinds de start van de telling op 25 maart 2004. De drukste dag op de site was zondag 11 april met 2246 hits.

Organisatie
Het bestuur van de Stichting Sail Kampen bestaat uit Bert Hofman (voorzitter), Bald Kuiper (penningmeester), Ivonne Rietman (secretaris en werkgroep publiciteit), Joop Spruit (werkgroep water), Herman Post (werkgroep wal), Piet Bredewold (werkgroep muziek en horeca) en Frans de Vos (werkgroepen publiciteit en water). Sail wordt georganiseerd door honderden vrijwilligers, ondersteund door evenementenbureau Business Maritiem in Kampen. In de organisatie van Sail Kampen 2004 is tevens succesvol samengewerkt met de Ambulante Handel die jaarlijks op Paasmaandag de traditioneel drukbezochte markt De Heugte organiseert. Tevens is succesvol samengewerkt met de Stichting Kamper Kogge, uitgaanscentrum De Buitenwacht en de rest van de lokale horeca.

Sponsors
Sail Kampen 2004 is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Kampen en provincie Overijssel. Hoofdsponsor van Sail Kampen 2004 is de Borrel Totaal Horecagroep uit Zwolle. Andere sponsoren zijn: Hendriks Grafische Vormgeving & Webdesign, Zalsman Huisstijl, Schildersbedrijf Plender, marketingadviesbureau Richter Response, Uitgeverij De Stentor en Doublepress.

Einde persbericht