Dubbelslag voor Marcel Duits tijdens prachtig debuut SEAT Cupra Cup

Zandvoort, 12 april 2004. De SEAT Cupra Cup is een zeer welkome aanwinst voor de nationale autosport. Dat is de conclusie na de eerste twee races van de nieuwe merkencup, verreden op Circuit Park Zandvoort. Vooral de tweede race, verreden op paasmaandag, was reclame voor de autosport. Vijf SEATs reden als aan een touwtje over het circuit. Marcel Duits bleek uiteindelijk de sterkste.

De SEAT Cupra Cup is in meerdere opzichten uniek. De klasse wordt verreden met een door SEAT Sport ontwikkelde raceversie van de SEAT Ibiza 1.9 TDi. De SEAT Cupra Cup is de eerste dieselklasse waarin wordt gestreden om een officieel Nederlands kampioenschap. Daarnaast lanceert de SEAT Cupra Cup een nieuw fenomeen tijdens de belangrijkste nationale autosportweekeinden: langeafstandsraces van twee uur of langer, inclusief rijderswissel! Een andere, belangrijke onderscheidende factor van de SEAT Cupra Cup is het relatief aangename prijskaartje voor de deelnemers. Last but not least kenmerkt de SEAT Cupra Cup zich door de deelname van enkele snelle dames.

De Paasraces op Circuit Park Zandvoort vormden de première van de SEAT Cupra Cup. Het startveld telde 24 equipes van twee rijders elk, een aantal dat tot 30 auto's zal groeien.
Tijdens de tijdtraining op zaterdagochtend waren Frank van den Berk en Patrick Borst de snelsten, zij stelden daarmee de pole position voor de op zaterdag verreden twee-uursrace veilig. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout mochten vanaf de tweede plek op de eerste startrij vertrekken. Frankenhout nam bij de start van de race de leiding en sloeg meteen een gat ten opzichte van zijn achtervolgers. Marcel Duits nam halverwege de race het stuur over en reed foutloos naar de zege. "Ons team Haagsche Olifant heeft de afgelopen periode hard gewerkt om onze auto's goed af te stellen. Dat heeft zich uitbetaald", aldus Frankenhout.
De strijd om de tweede plaats was erg spannend. Na twee uur racen hadden Ronald Morien en Erik Struijlaart maar 0,8 seconde voorsprong op de als derde geëindigde broer en zus Bertus en Renate Sanders. In de laatste ronde reden Erik en Bertus enkele bochten zij aan zij over het circuit! "Ik heb alles uit de kast moeten halen om Bertus achter mij te houden", vertelde Erik Struijlaart. "Het was een erg spannende strijd, die ik gelukkig heb gewonnen." Bertus Sanders: "Met nog een paar ronden te gaan kreeg ik de SEAT van Erik in het vizier. In mijn jacht op hem heb ik de snelste raceronde gereden. Helaas kon ik hem niet passeren."

Op paasmaandag stond een sprintrace over twaalf ronden, zonder rijderswissel, op het programma. Marcel Duits mocht, na zijn zege op zaterdag, van pole position vertrekken. Hij nam bij de start de leiding. Tot op de finishlijn stond hij onder zware druk van Ronald Morien, die geen kans zag om de leiding over te nemen. Marc Koster en Menno Kuus reden vlak achter dit duo, het kwartet werd later aangevuld met de snelle jongedame Sheila Verschuur. Na twaalf ronden met de SEAT Ibiza TDI van Morien levensgroot in zijn spiegels, greep Duits de zege. Morien en Koster grepen de overige podiumplaatsen, voor Sheila Verschuur en Menno Kuus. "Ik heb de hele race moeten verdedigen, het was een moeilijke race met Ronald continu op mijn achterbumper", aldus winnaar Duits. "Ronald kon mij even passeren, maar ik kon de leiding snel weer terugpakken. Naarmate de race vorderde, kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen." Morien:"De verdeling van mijn remdruk stond verkeerd, de auto remde teveel op de achterwielen. Daardoor kon ik geen serieuze poging doen om Marcel uit te remmen."
Marc Koster deed goed werk als teamgenoot van Marcel Duits. "Ik viel Ronald aan, daardoor moest hij op mij letten en kon hij Marcel niet aanvallen. Ons doel was met twee auto's in de top drie eindigen, dat is gelukt!"
Uitslag race 1:

1. Marcel Duits en Christiaan Frankenhout 55 ronden in 2:03:12.547
2. Ronald Morien en Erik Struijlaart op 56.980
3. Bertus en Renate Sanders op 57.827
4. Marc Koster en Ivo Berger op 1:07.183
5. Johan Jansen en Menno Kuus op 1:17.886
6. Sheila Verschuur en Michel Schaap op 1:28.081
7. Niek Jansen en Tom Langeberg op 1:41.947
8. Frank van den Berk en Patrick Borst op 2:01.481
9. Aad Duijvesteijn en Louis Bouman op 2:02.982
10. Ben Schilperoort en Helmert-Jan van der Slik op 1 ronde

snelste raceronde: Bertus Sanders, 2:10.798 (118,565 km/h)

Uitslag race 2:

1. Marcel Duits 12 ronden in 26:35.119
2. Ronald Morien op 0.185
3. Marc Koster op 1.300
4. Sheila Verschuur op 1.843
5. Menno Kuus op 2.279
6. Ben Schilperoort op 8.805
7. Niek Jansen op 9.190
8. Aad Duijvesteijn op 10.400
9. Marco Bikkers op 10.646
10. Frank van den Berk op 11.971

Stand na twee races:

1. Marcel Duits 41
2. Ronald Morien 34
3. Marc Koster 28
4. Menno Kuus 23
5. Sheila Verschuur 23
6. Christiaan Frankenhout 20
7. Niek Jansen 18
8. Erik Struijlaart 17
9. Renate Sanders 16
10. Bertus Sanders 16

---
Voor de redactie: Voor nadere inlichtingen:

Geert Vermeer, Cupmanager SEAT Cupra Cup, .tel. 06 5161 1357.

---- --