TT Circuit Assen, 12 april 2004

Raceverslag:

RACING, SHOPPING, ENTERTAINMENT & FUN TREKKEN 10.000 MOTORFANS NAAR TT CIRCUIT ASSEN

De nieuw evenementformule die het TT Circuit Assen dit weekeinde aan het publiek voorschotelde mag een succes genoemd worden. Het 1e Mega Motor Mekka trok op 2e paasdag namelijk bijna tienduizend bezoekers naar het circuit. Daar werd naast een drietal spectaculaire WK, EK en NK-races een attractief programma geboden met een Paas motorbeurs, waar men koopjes kon jagen maar gratis kon meerijden met antislipdemonstraties, genoot van het spectaculaire optreden van Triumph stuntrijder Sven Kleijn en zelf in actie kon komen op de racesimulator. Een geslaagde formule, waarbij de motorfans en dagjesmensen een scala aan doe en kijk activiteiten werd geboden. Ook sportief gezien verliepen de Assen 500, EK 125cc en ONK Supersport race naar wens. Voor de Le Mans-start van de WK 500 km race trokken alle fans naar de hoofdtribune om het spektakel te aanschouwen, waar ze de 129 ronden tellende lange afstandsrace op een 40 m2 groot videoscherm konden volgen.

Er was pech voor de Nederlandse topper in de Assen 500. Barry Veneman moest na 35 ronden opgeven met een kapotte voorrem, maar de Dalfsenaar revancheerde zich in de Supersport race met een fraaie 2e plaats achter de Zweed Jan Hanson. Ook het Nederlandse Kawasaki duo Pajic-Visscher leek hoge ogen te gaan gooien, totdat ook zij op een 5e plaats strijdend enorm vee terrein verloren met opgesleten remblokken, waardoor ze uiteindelijk tot de 14e plaats terugvielen. De regerend wereldkampioenen Mertens/Ellison en Scarnato kwamen voor het eerst in actie op hun Yamaha zonder brandstof te staan, waardoor ze ruim 15 ronden achterstand opliepen toen een van de rijders de machine van het verste puntje in der Zuidlus over de sintelweg terug moest duwen naar de pitstraat. De podiumplaatsen kwamen in handen van drie Franse teams, waarvan Suzuki-mannen Philippe-Four-Lagrive na ruim 3 uur racen slechts 18 seconden voorsprong hadden op hun Yamaha landgenoten Gimbert-Costes-Checa. Op 3 ronden volgde Giabbani-Jond-Duterne.

In de EK 125cc race, de springplank voor jong talent, won de 15-jarige zoon van de Spaanse ex-GP-coureur Julian Miralles jr, wiens vader nu directeur is van het GP-circuit in Valencia. Hij won de zinderend spannende race Voor Pirro en Kalab, die binnen een halve seconde achter hem over de finish kwamen. Beste Nederlandse score was er voor de 15-jarige Rookie of the Year 2003 Joey Litjens die 8e werd, nadat Adrie den Bekker op een 9e plaats onderuit schoof. Frank van den Dragt pakte nog 2 EK-punten met een 14e plaats.

In de ONK Supersport race was de Zweed Jan Hanson superieur. Hij finishte 3 seconden voor regerend kampioen en winnaar van de openingsrace op 28 maart, Barry Veneman. Tweevoudig 250cc kampioen Jarno Janssen blijkt steeds beter aan de zwaardere Suzuki Supersport 600cc machine te wennen en greep zijn eerste podium in de Supersport 600cc klasse, vlak voor de neus van Harry van Beek.

Uitslag Assen 500 km race (zie pdf-attachment)