Historische zeges Team Haagsche Olifant in eerste twee races

SEAT Cupra Cup

Zandvoort, 12 april 2004. Team Haagsche Olifant kwam, zag en overwon in de gloednieuwe SEAT Cupra Cup. De equipe Christiaan Frankenhout - Marcel Duits (Westzaan - Wekerom) was oppermachtig in de eerste race van de nieuwe merkencup, verreden op Circuit Park Zandvoort. Marcel Duits won op paasmaandag de tweede wedstrijd. Marc Koster (Naarden) vergrootte de vreugde van het team met de derde plaats.

De Paasraces op Circuit Park Zandvoort waren het decor van de debuutraces van de SEAT Cupra Cup, een nieuwe merkencup waarin wordt gereden met een raceversie van de SEAT Ibiza TDi. Team Haagsche Olifant zet twee auto's in voor de equipes Christiaan Frankenhout - Marcel Duits en Marc Koster - Ivo Berger (Den Haag). Koster greep vorig jaar nipt naast de titel in de Toyota Yaris Cup, de voorloper van de SEAT Cupra Cup.

De SEAT Cupra Cup rijdt twee wedstrijden per raceweekeinde. Frankenhout en Duits leidden de eerste, twee uur durende race van start tot finish. Frankenhout nam bij de start de kop en bouwde zijn voorsprong met twee seconden per ronde uit (!), waarna Marcel Duits het stuur overnam en de zege veiligstelde. "Wij hebben de afgelopen dagen veel getest en onze auto afgesteld. Onze tuner Beek Auto Racing heeft zich over het onderstel bekommerd. We hebben zo een voorsprong op de andere teams opgebouwd", aldus de zeer gelukkige Christiaan Frankenhout. Marcel Duits was ook in de wolken. "Ik rijd bij een topteam en met een topauto. We hadden op de finish een voorsprong van bijna een minuut op onze achtervolgers, dat zegt genoeg." Ivo Berger en Marc Koster werden vierde en grepen daarmee net naast het podium. "Er had meer ingezeten", vond Koster. "De eerste tien ronden miste ik snelheid. Toen ontdekte ik dat het traction control-systeem nog aan stond. Verder liet het loopvlak van mijn voorbanden los. Dat kwam doordat ik in een tik op mijn voorwiel had gehad, waardoor de wielstand verkeerd was. Dat kwam mijn snelheid natuurlijk ook niet ten goede. "

De tweede, 12 ronden durende race werd op paasmaandag verreden. Na zijn zege op zaterdag mocht Marcel Duits vanaf pole position vertrekken. Bij de start nam hij meteen de kop en stond die positie niet meer af. Marcel kreeg de zege niet cadeau. "Ik stond de hele race onder zware druk van Ronald Morien. Ondanks zijn ervaring kon hij mij niet passeren. Hij zag even kans om mij te verschalken, maar ik pakte hem een paar bochten later alweer terug."
Marcel was vanzelfsprekend erg tevreden. "Mijn doelstelling voor dit seizoen was de top 5, met enkele podiumplaatsen. Het gaat dus boven verwachting", aldus de 24-jarige coureur.

Marc Koster lag van start tot finish op de derde plaats. "Ik had last van onderstuur, daardoor kon ik geen serieuze aanval op de tweede plaats van Ronald Morien wagen", vertelde hij. "Ik viel Morien wel aan, waardoor hij zijn aandacht op mij moest richten. Marcel kon daar van profiteren." Marc was zeer tevreden. "Ons doel was om met twee 'Olifanten'op het podium te komen. Dat is gelukt. Dit is een uitstekende start van het seizoen!"

Uitslag race 1:

1. Marcel Duits - Christiaan Frankenhout, 55 ronden in 2:03:12.547; 2. Ronald Morien en Erik Struijlaart, op 56.980; 3. Renate en Bertus Sanders, op 57.827; 4. Marc Koster en Ivo Berger, op 1:07.183.

Uitslag race 2:

1. Marcel Duits, 12 ronden in 26:35.119; 2. Ronald Morien, op 0.185; 3. Marc Koster, op 1.300.

Stand na twee races:

1. Marcel Duits 41, 2. Ronald Morien 34, 3. Marc Koster 28.

---
Voor de redactie: Voor nadere inlichtingen: Ivo Berger, tel. 070-3624966.

---- --