Ingezonden persbericht


TT Circuit Assen, 31 maart 2004 (Persbericht)

MEGA MOTOR MEKKA; NIEUW RACING & SHOPPING SPEKTAKEL OP TT CIRCUIT ASSEN

ASSEN 500 + PAAS MOTORBEURS (+ EK 125cc en ONK SUPERSPORT 600

Het TT Circuit Assen dankt haar bekendheid voornamelijk aan de Dutch TT, maar ook aan het feit dat Assen het enige circuit ter wereld is dat maar liefst drie WK-races op haar wedstrijdkalender heeft staan! Want naast de traditionele Dutch TT (26 juni) en het WK Superbike (5 sept.) heeft s werelds bekendste motorcircuit sinds vorig seizoen met de WK Endurance een 3e WK-evenement aan de racekalender toegevoegd, die voor 2e Paasdag (maandag 12 april) als de WK 500 km-race te boek staat. Maar het TT Circuit Assen heeft dit jaar een extra dimensie aan het evenement toegevoegd, dat daarom is omgedoopt tot Mega Motor Mekka: Assen 500 + Paas Motorbeurs.

Het TT Circuit Assen staat al jaren bekend als het Mekka van de Nederlandse motorsport, waar men werkt aan nieuwe attractieve evenementformules. De nieuwste creatie, het Mega Motor Mekka, Assen 500 + Paas Motorbeurs, is een uniek motorfestijn voor het hele gezin. Dit nieuwe evenement is een combinatie van Racing & Shopping op het TT Circuit Assen, want naast de Assen 500 km WK-endurance race, de EK 125cc en de ONK Supersport 600 races op het 3,9 km lange circuit, staat de paddock bomvol met een groots opgezette Paas Motorbeurs, waarbij zowel dealers, handelaren als ook particulieren hun motorfietsen kunnen aanbieden. Het publiek kan daar volop van genieten met één en hetzelfde toegangskaartje. Een nieuw fenomeen in Nederland, waarbij de organisatie een evenement heeft neergezet waar de racefans en motorliefhebbers van zullen smullen, maar wat ook een spannend uitje is voor gezinnen die normaal gesproken op 2e Paasdag een woonboulevard of pretpark bezoeken.

Want attracties zijn er voldoende op 12 april. Naast de spectaculaire Le Mans start van de Assen 500, de pit- en tankstops, banden- en rijderswissels, komt het jeugdig talent in actie in de Euro Open (EK) 125cc en komt de mooiste Nederlandse raceklasse de ONK Supersport 600 aan de start. Maar wat dacht je van fraaie motoroccasions van dealers en nieuwe modellen van importeurs, handelaren en particulieren met velerlei koopjes, gratis meerijden met de anti-slip demonstraties van Advanced Driving School (www.slippen.nl), een stuntprogramma van Triumph stuntman Sven Kleijn (NL), gratis je stuurmanskunsten vertonen op de motor race-simulator, het maken van een koprol in een race-auto, een groot evenementenpodium en de tientallen pitpoezen die in het gratis toegankelijke paddock te zien zijn op de Paas Motorbeurs.

All-in prijs met vele extra s en korting

Alles is bij de verlaagde entreeprijs van ¬ 20,- inbegrepen, waarbij kinderen t/m 15 jaar (mits onder begeleiding van een volwassene) gratis toegang hebben tot het evenement. In diverse motorbladen, kranten en op de TT website www.tt-assen.com vindt men een kortingsbon voor ¬ 5,-. En dat terwijl voor een en hetzelfde toegangskaartje tal van extra s worden geboden, zoals: gratis parkeren, gratis zitplaats op de Hoofdtribune, gratis toegang tot de paddock en de Paas Motorbeurs, gratis pitwalk, gratis Big Screen Vidiwall, gratis programmaboek, gratis meerijden met de anti-slip demonstratie van Advanced Driving School (www.slippen.nl), gratis deelname aan racemotor-simulator etc. etc. Kortom, op 2e Paasdag zijn van 10 uur s ochtends tot 6 uur s avonds alle ingrediënten in huis voor een gezellig dagje Mega Motor Mekka met het hele gezin.

Verkoop je eigen motor op het TT-paddock

Naast tal van dealers en handelaren, is het ook voor de particuliere motorbezitter mogelijk om in de paddock van het TT Circuit Assen zijn of haar motorfiets LIVE te koop aan te bieden. Voor particulieren kan dat al vanaf ¬ 25,- euro per motor (incl. toegangskaart voor het hele evenement), terwijl ook de mogelijkheid bestaat om de aandacht van potentiële klanten alvast te trekken door een combinatie met een advertentie (met of zonder foto) in een van de motorbladen. Geïnteresseerde particuliere motorverkopers, maar ook dealers, handelaren, merken- en toerclubs kunnen zich melden bij RM Events, Nancy de Rooy of Evelyn Coppens-Mulders via de website www.rmevents.nl en de button Mega Motor Mekka. Of via de fax (076) 565 31 19 of post R&M Events, Postbus 4752, 4803 ET Breda.

De organisatie van de wedstrijden is in handen van het TT Circuit Assen en de SMA, terwijl RM Events (die ook betrokken is bij de organisatie van MOTORbeurs Utrecht) de Paas Motorbeurs voor haar rekening neemt.

WK 500 km race

De Assen 500 kenmerkt zich met de spectaculaire Le Mans start, twee verplichte tankstops en twee verplichte rijderswissels en bandenwissels. Maar liefst 39 teams dingen op hun zware viertaktmotoren mee in de 129 ronden tellende race. In het bijprogramma wordt de EK 125cc race verreden, met daarin 10 jonge talentvolle Nederlandse coureurs aan de start, en de belangrijkste klasse uit het Nederlands Kampioenschap, de ONK Supersport 600.

Wat is de WK 500 km?

De WK 500 km race is een unieke en vinnige test van kracht en lange afstand racen, ingekapseld in een atmosfeer van een mega racefestival. Het is een wereldwijd fenomeen dat gigantisch populair is onder fans en rijders. Een marathon inspanning die het uiterste eist van teams, rijders en motoren. De WK 500 km races trekken ontzettend veel publiek, vooral als je weet dat voor de grote Japanse motorfabrikanten hetzelfde evenement (maar dan over 8 uur in Suzuka) de meeste prestigieuze motorrace ter wereld is.

Teamwork

Teams zijn natuurlijk essentieel. Elk team heeft twee of drie rijders, die bij toerbeurt rijden. In theorie geldt voor een driemans team dat ze circa 45 minuten rijden en dan zo n zelfde periode rust houden. In de praktijk kan dat fout gaan als de rijders moe worden en concentratie verliezen. Voordat de rondetijden gaan zakken zullen ze 2 keer verplicht een rijderswissel en een tankstop toe moeten passen, naast bandenwissels en andere reparaties. Naast de 20 permanente teams (met bijna 53 rijders) uit de hele wereld, zullen ook de toprijders uit Nederland, België en Duitsland starten in de zware viertakt klasse met een wildcard.

Wildcards 8 Nederlanders in WK 500 km en 10 in EK 125cc

De Nederlandse wildcards voor de Assen 500 zijn toegewezen aan Barry Veneman (Dalfsen), die meerijdt in het Suzuki team van Herman Verboven, Mile Pajic (Terborg), die met teammaat Arno Visscher (Ulft) meestrijdt op de Kawasaki ZX10, het duo Bertus Folkertsma (Tzummarum) en Leon Tijssen (B) en Team Polytech op de Aprilia Mille RSV met Jan Blok (Leusden), Peter Politiek (Borne) en Stefan Slootjes (Benschop). De KNMV meldt een tiental rijders die aan de 125cc race voor het Europees Kampioenschap kunnen deelnemen. Regerend 125cc kampioen Jarno van der Marel ( s Gravenzande), Adri den Bekker (Oss), Harold de Haan (Hattem), Rookie of the Year Joey Litjens (America), Mark van Kreij (Oss), Mark van Daalen (Leidschendam), Rob Verhoef (Arkel), Sam van Rens (Venlo), Frank Dragt (Nunspeet) en Richard Buchly (Den Haag). Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zouden er nog een aantal Nederlandse 125cc coureurs kunnen deelnemen, maar daarover wordt in de komende week meer bekend. Daarnaast organiseert de SMA samen met het TT Circuit Assen de ONK-race in de Supersport 600 cc klasse, waarin teammaats en ex-GP-coureurs Barry Veneman en Jarno Janssen het tegen elkaar opnemen.

Machines

Er zijn drie categorieën motoren te onderscheiden bij de lange afstandraces: Superbike, SuperProduction en Stocksport. Het nieuwe technisch reglement van het WSBK dat van kracht is gegaan in 2003 (1000cc 4 cilinder met air restrictors) geldt ook voor deze WK cyclus. Alle drie de categorieën dingen mee voor de FIM Endurance WK-titel.

Wat is er anders aan de WK 500 km race?

Het gaat over veel meer dan motoren. Het gaat over rijders die momenten laten zien van verbazingwekkende vastberadenheid. Het gaat ook om de fans die tijdens de races zelf er een gepast feest van maken.

Kaartverkoop Mega Motor Mekka Assen 500 + Paas Motorbeurs aan de kassa s

Goed nieuws voor de race-fans is dat de trainingen op zaterdag 10 april voor slechts 10 euro kunnen worden bezocht. De toegangsprijs voor de WK, EK, ONK-races + Paas Motorbeurs op 2e Paasdag (12 april) bedraagt ¬ 20,-, waarbij kinderen t/m 15 jaar, onder begeleiding van een volwassene gratis toegang hebben. Racefans kunnen de kortingsbon van ¬ 5,- downloaden van www.tt-assen.com Tijdens de trainings- en wedstrijddag kunt u vanaf 08.00 uur paddock en entreekaarten kopen aan de kassa s rond het circuit.

Facts

De WK 500 km race is één van de slechts drie FIM wereldkampioenschappen wegrace, en daarmee behoort de Endurance tot het hoogste niveau van motorracen. Negen van de vooraanstaande motorfabrikanten zijn vertegenwoordigd in de WK 500 km race op het TT Circuit Assen; Aprilia, Benelli, Ducati, Honda, Kawasaki, Mondial, MV Agusta, Suzuki en Yamaha. 24 Nationaliteiten zijn vertegenwoordigd door teams en rijders uit onder andere Nederland, Australië, China, Frankrijk, Duitsland, Groot Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten. Vorig jaar was het aantal racebezoekers dat het wereldkampioenschap bezocht wereldwijd 287.500.

********