Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

Pasen

12-04-04: Toeristisch Nederland positief over Pasen

Op het laatste moment hebben vele buitenlandse en Nederlandse vakantiegangers toch besloten om Pasen in Nederland te vieren. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) hebben net als vorig jaar 875.000 buitenlandse vakantiegangers ons land bezocht en zijn 400.000* Nederlanders in eigen land op vakantie gegaan. Het mooie weer op Tweede Paasdag zorgde voor een piek in de dagjes uit. Het NBTC verwacht dat de schatting van zo'n 15 miljoen dagtochtjes tijdens de Pasen ook zo blijft.

Het aantal buitenlandse toeristen is 25.000 meer dan verwacht (850.000). Er was sprake van veel last minute boekingen in de hotels, bungalowparken en op de campings. Ook kwamen toeristen op de bonnefooi omdat het weer beter is geworden. Opvallend veel Duitsers zijn dit weekend in ons land op vakantie (60 procent) zowel in de grote steden als in de rest van ons land. In Brabant en Noord- en Midden Limburg en in Zeeland zijn veel Belgische vakantiegangers. Andere herkomstlanden van onze buitenlandse gasten zijn Engeland en Frankrijk. Opvallend zijn toeristen in de grote steden als Amsterdam en Den Haag uit Spanje, Scandinavië (o.a. Denemarken), Oost-Europa (o.a. Polen) en Azië (Japanners) en de Verenigde Staten.

GOEDE BEZETTING IN ACCOMMODATIES
De buitenlandse vakantiegangers overnachtten overwegend in hotels en bungalowparken. De bezetting is goed tot zeer goed te noemen en stabiel ten opzichte van vorig jaar. Campings in Zeeland, Brabant en Noord- en Midden Limburg geven een zeer goede bezetting aan. In Gelderland en Overijssel is sprake van veel last minute boekingen.

NEDERLANDER BOEKT LAST MINUTE
Het aantal Nederlandse vakantiegangers dat in eigen land enkele dagen op vakantie is ligt zoals verwacht op 400.000*. Veel Nederlanders hebben op het laatste moment toch besloten om weg te gaan of de tent uit te proberen op de campings, omdat het weer beter is geworden. Maar ook bij de VVV's en de diverse bungalowparken en hotels meldden zij zich.

TWEEDE PAASDAG TOPPER VOOR DAGJE UIT
Bij de dagtoeristen waren vooral de attractieparken, musea en de kust populair. Overal werd een toename van het bezoek ten opzichte van vorig jaar geconstateerd. Een combinatie van het droge, koudere weer op zaterdag en Eerste Paasdag en het mooie weer op Tweede Paasdag gaven voor elk wat wils.

Uitschieters daarbij waren bijvoorbeeld de Keukenhof met 75.000 bezoekers (waarvan meer buitenlandse bezoekers dan vorig jaar) en de Efteling met ruim 50.000 bezoekers. Het Noorder Dierenpark, Attractiepark Slagharen, Madurodam, Six Flags Holland (met een toename aan Nederlandse gezinnen), Dolfinarium Harderwijk en Avonturenpark Hellendoorn zijn zeer tevreden over de start van dit toeristisch seizoen. Zij mochten vele Nederlandse maar ook Duitse bezoekers ontvangen. De Aviodrome heeft op Tweede Paasdag een topdrukte gehad evenals Safaripark Beekse Bergen. Duinrell spreekt van een fantastische Pasen. De Ecodrome in Zwolle constateerde opvallend veel Deense bezoekers en Sail Kampen trok enorm veel geïnteresseerden.

In Amsterdam waren de net geopende Hermitage en het Van Gogh museum zeer goed bezocht en in Den Haag waren diverse musea en de Royal Tour, die op 1 april van start is gegaan, zeer populair.

Vele dagtoeristen maakten een fietstocht of een wandeling langs de Nederlandse kust. Opvallend is dat er weer meer belangstelling is geconstateerd voor Paastradities, zoals in Oostmarsum en Denekamp en de Paasvuren.