Gemeente Oosterhout

Lekkend vat acrylaat zorgt voor stankoverlast in Vrachelen

Geen gevaar voor volksgezondheid

Lekkend vat acrylaat zorgt voor stankoverlast in Vrachelen

Een lekkend vat met duizend liter acrylaat heeft maandagmiddag 12 april voor stankoverlast gezorgd. Met name in de wijk Vrachelen werd geklaagd over een sterk ruikende lucht. De stank werd veroorzaakt door een lekkend vat methylacrylaat dat opgeslagen was bij ELD, een verpakkingsbedrijf voor chemicaliën, gevestigd op industrieterrein Weststad.

Kort na 17.00 uur kwamen bij politie en brandweer ongeveer tien telefoontjes binnen met de melding dat mensen een gaslucht roken. Na een onderzoek in de omgeving kwam de brandweer uiteindelijk uit bij het bedrijf ELD waar een 1.000-liter vat met het zeer brandgevaarlijke methylacrylaat lekte. Het vat stond op het afgesloten bedrijfsterrein.

Onderzoek door milieudeskundigen wees uit dat vloeistof was weggelekt in het gesloten bedrijfsriool en metingen wezen verder uit dat zich noch in het riool, noch op het bedrijfsterrein en in de lucht schadelijke gasvorming had ontwikkeld. Er was dan ook geen enkel gevaar geweest voor de volksgezondheid. Verder werd vastgesteld dat de chemische vloeistof bij blootstelling aan de buitenlucht meteen verandert in ongevaarlijk hard materiaal. De brandweer kon zich dan ook beperken tot nazorg en het opruimen van het materiaal. Milieudeskundigen van de politie stellen een onderzoek in naar de oorzaak van het lek.

15/4/2004