Gemeente Oosterhout

Oosterhout krijgt eigen vreemdelingenloket

Vanaf volgende maand wordt de Oosterhoutse dienstverlening verder uitgebreid met een vreemdelingenloket. Dit heeft het college besloten in haar vergadering van 15 maart jl. De gemeente Oosterhout werkt aan de optimalisering van haar dienstverlening. In dit kader is besloten het vreemdelingenloket zelf op te pakken en een regiorol te spelen voor omliggende kleinere gemeenten die daar behoefte aan hebben. Met de gemeente Werkendam zijn hierover inmiddels afspraken gemaakt.

Aanvraag verblijfsvergunning

Ni
euwkomers die zich willen vestigen in Oosterhout of Werkendam kunnen vanaf 13 april terecht bij het vreemdelingenloket van de afdeling Publieksdiensten voor het aanvragen van een verblijfsvergunning en het inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie (GBA). Indien iemand in Oosterhout woont, kan meteen inschrijving in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) plaatsvinden. Als dit niet het geval is, zal nog inschrijving in de GBA van de eigen gemeente moeten plaatsvinden.

Het gaat om mensen die naar Oosterhout of Werkendam komen in het kader van gezinshereniging, arbeid in loondienst of studie. De gemeente verwacht circa 100-150 aanvragen per jaar.

Blauwop straat

Omdat het kabinet meer blauw op straat wil, is besloten de vreemdelingendiensten te ontlasten. Een deel van de administratieve taken van deze diensten wordt overgeheveld naar de gemeenten. In West-Brabant komen hiermee 35 formatieplaatsen beschikbaar. Voorlopig vervult het Oosterhoutse vreemdelingenloket een intakefunctie en worden de gegevens van nieuwkomers verwerkt door de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND).

Oosterhout, 23 maart 2004
15/4/2004