Technische Universiteit Delft

Afvalwaterzuivering
13 april 2004 | 13.00 uur
hr. A.M. Pedro Martins | master sanitary eng. U. Nova Lisboa, Portugal promotoren | Prof.dr. M.C.M. van Loosdrecht en prof.dr.ir. J.J. Heijnen (fac
TNW)

Bulking sludge control: kinetics, substrate storage and process design aspects.
Het actief slib proces is de standaard technologie voor afvalwaterzuivering. Dit proces berust op de vorming van compacte slibvlokken. Ondanks dat de technologie reeds 100 jaar wordt toegepast is er nog steeds sprake van regelmatige problemen door het optreden van licht slib: draadvormige bacteriën hopen zich op in het slib en verstoren de slibbezinking. Dit veroorzaakt een slechte zuivering en lozing van niet volledig gezuiverd water op het oppervlakte water. Momenteel wordt dit probleem deels ondervangen door een overdimensionering van de afvalwaterzuivering. Doel van dit onderzoek was de selectie van draadvormige bacteriën in de afvalwaterzuivering beter te begrijpen zodat het proces stabieler kan functioneren en de dimensionering kan worden geoptimaliseerd. Traditioneel werd dit onderzoek uitgevoed aan de hand van bestudering van individuele micro-organismen of vergelijking van praktijkinstallaties. In dit onderzoek is gekozen voor een laboratorium systeem waar de voeding en proces condities goed werden gecontroleerd maar de microbiële populatie niet werd gecontroleerd (m.a.w. de natuurlijke selectie bepaald welk organisme aanwezig is).
Deze aanpak is succesvol gebleken, verschillende types draadvormige bacteriën konden reproduceerbaar worden opgehoopt; ook bacteriën die normaal niet als reincultuur te kweken zijn konden zo worden opgekweekt. Gebaseerd op de laboratorium onderzoeken is het mogelijk gebleken om strakkere ontwerprichtlijnen op te stellen voor het ontwerp van systemen met goed bezinkbaar slib. Dit leidt tot stabielere, betrouwbaardere en compactere processen.
De gangbare theorie dat draadvormers middels een kinetische selectie worden opgehoopt in een waterzuivering bleek in dit onderzoek niet houdbaar. Op basis van het onderzoek is veel eerder sprake van een diffusie gebaseerde selectie. Zowel de morfologie van draadvormige bacteriën als de optreden substraat gradiënten in actiefslibvlokken spelen een dominante rol in de selectie van deze draadvormers over normale bacteriën. Op basis van deze theorie is een individueel populatie model voor actiefslibvlokken geformuleerd. De eerste modelresultaten sluiten goed aan bij de experimentele resultaten.

Voor verder lezen:

* Manual on the causes and control of activated sludge bulking, foaming, and other solids separation problems by David Jenkins, Michael G. Richard and Glen T. Daigger, 2004

* Sludge treatment and disposal by B.R. Gurjar, 2001

* Industrial water pollution control by W.Wesley Eckenfelder Jr., 2000
* Settleability problems and loss of solids in the activated sludge process by Michael H. Gerardi, 2002


--------------------------------------------------
Maarten van der Sanden
Wetenschapsvoorlichter TU Delft
directie Marketing & Communicatie
tel.: 015 278 5454
fax: 015 278 1855
GSM: 06 20408176

---------------------------------------------------