Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Eurocommissaris dr. Franz Fischler bezoekt Zuid-Nederland

Manifestatie: Toekomst voor landbouw en platteland in Europa

Dinsdag 13 april 2004

U wordt bij dezen van harte uitgenodigd voor de manifestatie en de openbare bijeenkomst ter gelegenheid van het bezoek van Eurocommissaris dr. Franz Fischler aan Zuid-Nederland. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en EVP-ED Europarlementariër Wim van Velzen. Eurocommissaris Fischler is in de Europese Unie verantwoordelijk voor land- en tuinbouw en plattelandsontwikkeling.

Het Europese landbouwbeleid zal per 2005 ingrijpend wijzigen. Wat betekent deze hervorming van het Europese landbouwbeleid voor het agrarische bedrijf? Hoe wordt het beleid voor de granen, suiker, zuivel en veehouderij? Hoe gaat de omgeving veranderen als gevolg van het Europese plattelandsbeleid? Welke invloed hebben de veranderingen in het Europese landbouwbeleid op de agrarische industrie? Wat betekent de uitbreiding van de Europese Unie per 1 mei voor de Nederlandse landbouw en het platteland? Deze en andere vragen komen tijdens de bijeenkomst aan de orde. Deze vragen zijn erg belangrijk voor zowel de toekomst van de landbouw, de agribusiness en het platteland. De heer Fischler zal schetsen welke gevolgen het veranderde beleid heeft en welke marktontwikkelingen op gaan treden.

Rondom de bijeenkomst wordt in de Blauwe Kei een manifestatie georganiseerd. Vele bedrijven en organisaties, zoals Campina, Rabobank en Cosun geven daar acte de présence.

Voorafgaand aan de manifestatie vindt een besloten ontmoeting plaats bij de Rabobank te Veghel waar burgemeester A. Frankfort van Veghel eurocommissaris Fischler verwelkomt.

De manifestatie wordt om 19.00 uur geopend door de heer Lambert van Nistelrooij, kandidaat voor het Europees Parlement en avondvoorzitter. De heer Fischler zal de manifestatie bezoeken.

Om 20.00 uur wordt u welkom geheten door de heer Wim van Velzen, EVP-ED lid van het Europees Parlement. Aansluitend zal de heer Franz Fischler zijn visie geven op de hervorming van het Europese landbouwbeleid voor de akkerbouw, de zuivel en de veehouderij. Ook het suikerbeleid en het plattelandsbeleid zal hij behandelen. Daarnaast worden aan hem de bevindingen overhandigd van enkele discussiebijeenkomsten voorafgaand aan de manifestatie.

De heer Antoon Vermeer (voorzitter ZLTO), de heer Jos van Campen (voorzitter Raad van Beheer Koninklijke Cosun) en de heer Siem Jan Schenk (voorzitter vakgroep rundveehouderij LTO Nederland) zullen reageren op de visie van de heer Fischler. Vervolgens kunnen de genodigden in het debat vragen en meningen voorleggen aan het forum.

Vanaf 21.30 uur is een informele voortzetting van de bijeenkomst waarbij u alle gelegenheid heeft de manifestatie te bezoeken en contacten te leggen.

U bent allen van harte welkom!

De manifestatie wordt mede gefinancierd door de EU via het project 25@europe. Dit internationale project heeft als doel boeren en tuinders meer vertrouwd te maken met het nieuwe Europa van 25 landen en de effecten ervan op het agrarisch bedrijfsleven. In het project nemen landbouworganisaties deel uit de Benelux, Frankrijk, Polen en Estland.

De ZLTO is de vereniging van boeren en tuinders in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland. De ZLTO heeft ruim 23.500 leden.

Noot voor de pers: voor informatie M. Venner, woordvoerster, telefoon 06-295 202 55 of 013-583 63 36


---- --
Route-beschrijving
Vanaf Utrecht / Amsterdam

Vanaf Utrecht / Amsterdam

Via 's-Hertogenbosch richting Veghel. Neem aan de A2 afslag 'Veghel - Helmond'. Langs Zuid-Willemsvaart, Nijmegen _ Uden _ Veghel. rechtdoor blijven volgen. Bij verkeerslichten linksaf A50 oprijden richting Nijmegen _ Uden _ Veghel. Neem eerstvolgende afslag 'Veghel Noord'. * Boven aan de afrit rechts richting Veghel. Bij rotonde rechtdoor. Eerste 3 verkeerslichten rechtdoor. Bij 4e verkeerslichten rechtsaf en daarna direct eerste weg linksaf, waarna u kunt parkeren op het Stadhuisplein. De Blauwe Kei is aan dit plein gelegen naast het Stadhuis en Oranjehotel.

Vanaf Eindhoven

Richting Nijmegen _ Uden _ Veghel volgen (A50). Neem afslag 'Eerde'. Ga bij de stoplichten rechts en bij de volgende stoplichten links. Bij het tweede stoplicht links afslaan en daarna direct linksaf het Stadhuisplein op. Hier kunt u parkeren. De Blauwe Kei is aan dit plein gelegen naast het Stadhuis en Oranjehotel.

Vanaf Helmond

Tijdelijk omgeleid, zie 'Vanaf Eindhoven'.

Vanaf Nijmegen

Richting Eindhoven - Uden _ Veghel volgen (A50). Neem afslag 'Veghel Noord'. Vanaf hier zie 'Vanaf Utrecht / Amsterdam': * en verder.

Parkeren

Er zijn twee ruime parkeerterreinen op 1 minuut lopen van De Blauwe Kei. U kunt daar gratis parkeren, m.u.v. de parkeerplaatsen grenzend aan de winkels en het stadhuis. Direct naast het gebouw bevinden zich parkeerplaatsen voor minder validen. Openbaar vervoer

Vanaf 's-Hertogenbosch: Bus nr. 160, 158 en 159

Vanaf Eindhoven: Bus nr. 152 en 157

Voor informatie bel:06-9292


---- --