Gemeente Haarlem


5 april 2004
sector Stadsbeheer

89/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Tijdelijke verhuizing bomen Nieuwe Gracht

13 April wordt gestart met de werkzaamheden rondom de verhuizing van de 20 lindes aan de Nieuwe Gracht. De reden hiervan is dat het speciale mengsel waar de bomen nu in staan dermate slecht is geworden, dat een goede groeiontwikkeling onmogelijk is. Woensdag 14 april worden alle bomen van de drie delen uit de grond gehaald en tijdelijk op de Stadskweektuin Kleverlaan neergezet. Gedurende vijf weken wordt de drain achter de kademuur gerepareerd en wordt de ondergrondse situatie weer optimaal gemaakt voor een herstart van de bomen. Als deze werkzaamheden klaar zijn komen alle bomen weer terug op hun oude plek. De vijf dode bomen worden gelijktijdig vervangen door nieuwe bomen van gelijkwaardige omvang en hoogte.

Na de reconstructie van de drie delen van de Nieuwe Gracht (van de Kinderhuisvest tot aan de Kruisstraat) zijn inmiddels al vijf bomen gesneuveld.
Dit komt omdat het waterniveau in de boomgaten te hoog staat waardoor
de bomen veel te nat staan en sterven. Om de grond van deze bomen weer gezond te maken, worden de bomen tijdelijk "geparkeerd" op de Stadskweektuin aan de Kleverlaan. Tegelijkertijd wordt onderzocht of de aangelegde drainage nog heel is en zonodig wordt deze dan vervangen.
Op dinsdag 13 en woensdag 14 april worden alle bomen uit de grond gehaald, waardoor bovengenoemde drie delen van de Nieuwe Gracht afgesloten zijn, inclusief parkeervakken. De weken hierna zijn de parkeervakken aan de huizenzijde weer beschikbaar, maar die aan de waterzijde blijven afgesloten totdat de werkzaamheden zijn afgerond. Tevens blijft er deze weken verkeershinder omdat de drie weggedeelten van tijd tot tijd worden afgesloten.
Een omleidingsroute wordt op borden aangegeven.
Deze handelingen worden verricht door de gemeente Haarlem (afdeling Beheer Openbare Ruimte) in samenwerking met de Nationale Bomenbank en KWS.
Naar verwachting duren deze werkzaamheden tot eind mei.


Myrna Wiggers
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl

---- --