HOGESCHOOL INHOLLAND



6 april 2004

Daan Andriessen: Innovatiebeleid richt zich teveel op technologie!

Amsterdam/Diemen
Sinds september 2003 is Daan Andriessen lector Intellectual Capital op Hogeschool INHOLLAND. Op dinsdag 13 april 2004 wordt hij officieel geïnstalleerd. Tijdens deze inauguratie geeft hij aan hoe Nederlandse organisaties bij een toenemende wereldwijde concurrentie onderscheidend kunnen zijn. Alleen technologische innovatie is daarvoor onvoldoende.

Lectoraat en Kenniskring Intellectual Capital
[Globalisering en wereldwijde concurrentie dwingen organisaties onderscheidend te zijn, stelt Andriessen. Managers en directeuren moeten op zoek naar de factoren die hun organisaties uniek maken. Het vermogen je als organisatie te onderscheiden komt voort uit het intellectuele kapitaal: de competenties van mensen, de technologie, bedrijfsprocessen en organisatiecultuur, en de relatienetwerken, het imago en het klantkapitaal. Innoveren is daarbij cruciaal. Nederland zet vooral in op één vorm van intellectueel kapitaal, namelijk technologische kennis, aldus Andriessen. En dat terwijl wij al eeuwenlang een land van landbouw, ondernemerschap en handel zijn. We zijn geen echte Willy Wortels. We zijn juist goed in handel drijven en internationaal zakendoen. Dienstverlening is in Nederland verantwoordelijk voor 70,3% van de Bruto Toegevoegde Waarde. Innovatie in dienstverlening is net zo belangrijk als die in de technische sector. We moeten beter benutten waar we van huis uit goed in zijn. Lector Daan Andriessen zal op 13 april aanstaande in zijn intellectuele rede bespreken welke nieuwe uitdagingen intellectueel kapitaal met zich meebrengt en hoe daar op in te spelen.

Intellectual Capital en INHOLLAND
De kenniskring Intellectual Capital, onder leiding van Lector Daan Andriessen, helpt organisaties hun intellectueel kapitaal beter te managen, te meten en er over te rapporteren. De praktijkkennis die dit oplevert, wordt verwerkt in het onderwijs aan de studenten van INHOLLAND zodat deze beter worden voorbereid voor de eigen rol in de kenniseconomie.

Daan Andriessen
Aan de Vrije Universiteit studeerde Daan Andriessen politicologie. Hij studeerde cum laude af. Van 1997 tot 2003 gaf hij mede leiding aan de adviesgroep Kennismanagement bij KPMG. In oktober 2003 promoveerde hij op een proefschrift over de waarde van kennis. Dit proefschrift verscheen onlangs als Making Sense of Intellectual Capital bij uitgever Elsevier.

///einde persbericht///

Noot voor de pers:
De inauguratie vindt plaats in de Hogeschool INHOLLAND Diemen, Bergwijkdreef 10 in het Auditorium. De pers is hierbij van harte uitgenodigd de inauguratie bij te wonen. Zie voor het programma de bijlage.

Voor meer informatie kunt u bellen met: Corien Bolwijn, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND Diemen.
Telefoon 020-495 1006 of 06-5192 3213. E-mail:
Corien.Bolwijn@INHOLLAND.nl. Meer informatie over kenniskringen vindt u op www.INHOLLAND.nl.
Ook kunt u contact opnemen met Maeike Piebenga, manager van de Kenniskring Intellectual Capital, 020-4951873 of haar een e-mail sturen: Maeike.Piebenga@INHOLLAND.nl.

Bijlage:

Programma Inauguratie Daan Andriessen op 13 april 2004


15.00 uur Ontvangst door dagvoorzitter mevr. Dr. Joke Snippe, directeur Onderwijs, Kwaliteit, Research en Development


15.10 uur De meerwaarde van lectoraten voor Hogeschool INHOLLAND door dhr. Jos Elbers, voorzitter van College van Bestuur


15.25 uur Leeropdracht Intellectual Capital door mevr. dr. Susana Menéndez, directeur Institute of Advanced Studies and Applied Research


15.35 uur Lectorale rede door dhr. dr. Daan Andriessen


16.05 uur Officiële installatie van de lector door dhr. Jos Elbers, voorzitter College van Bestuur


16.10 uur Knowledge café onder leiding van drs. Harry Starren, directeur De Baak Management Centrum VNO-NCW


17.00 uur Borrel en kennismarkt waar de leden van de kenniskring de thema s presenteren

Locatie:
Hogeschool INHOLLAND Diemen, Bergwijkdreef 10 in het Auditorium Kijk voor de routebeschrijving op www.INHOLLAND.NL


06 apr 04 17:05