Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle start op 13 april met Vreemdelingenloket

De huidige regering vindt dat politieambtenaren meer tijd moeten besteden aan het opsporen van strafbare feiten. Voor de Vreemdelingendienst betekent dit dat zij zich meer moet gaan bezighouden met het toezicht op vreemdelingen. Op dit moment verzorgt de Vreemdelingendienst echter ook de aanvraag voor een eerste verblijfsvergunning. Deze taak wordt vanaf 13 april 2004 overgeheveld naar de gemeenten. De Immigratie- en Naturalisatiedienst is de instantie die beslist op de aanvragen voor een verblijfsvergunning.

De gemeente Zwolle (centrumgemeente) en de gemeenten Dalfsen, Hattem, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst en Zwartewaterland (regiogemeenten) hebben besloten te gaan samenwerken voor deze nieuwe gemeentelijke taak. De gemeente Zwolle zal daarbij als een zogenoemde "centrumgemeente" opereren en de taken ook uitvoeren voor vreemdelingen die in één van de regiogemeenten wonen.

Alleen op afspraak
De aanmelding bij het Vreemdelingenloket in Zwolle gebeurt alleen op afspraak. Een vreemdeling kan zich in eerste instantie bijvoorbeeld bij het gemeentehuis van Dalfsen melden. De ambtenaar daar maakt voor hem of haar een afspraak met het Vreemdelingenloket in Zwolle, gevestigd in het stadskantoor aan het Lübeckplein. Deze bevestigt vervolgens de afspraak en nodigt de vreemdeling uit. In de brief wordt ook vermeld welke papieren en documenten hij of zij moet meenemen. Zonodig wordt de inschrijving gedaan met behulp van een telefonische tolk. Vermoedelijk zullen op maandag-, woensdag- en vrijdagochtenden de afspraken gepland worden.

Taken van het vreemdelingenloket in Zwolle
Om de zaken goed te regelen zullen de zeven gemeenten een samenwerkingsovereenkomst aangaan. Het Vreemdelingenloket in Zwolle verricht vanaf 13 april 2004 zowel voor de "eigen" inwoners als ook voor die van de zes regiogemeenten de volgende taken:
de eerste aanmelding voor een verblijfsvergunning wijzigingsaanvraag voor de beperking op de vergunning aanvragen om toetsing aan het gemeenschapsrecht (t.b.v. onderdanen van de Europese Gemeenschap of Europese Economische Ruimte) het plaatsen van een aanmeldingssticker in het paspoort van de vreemdeling
het verzorgen van de aangifte voor eerste inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie

Taken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle beslist over de aanvragen voor een verblijfsvergunning die bij het vreemdelingenloket in Zwolle zijn ingediend. Informatie over de procedure kunt u op werkdagen van 9.00 ? 17.00 uur krijgen op de informatielijn van de IND: 0900 ? 1234561 (¤ 0,10 per minuut). De aanvragen voor verlenging van een vergunning blijft een taak van de IND. Voor vragen over de verlengingsprocedure kunt u ook terecht op de informatielijn. U kunt ook de internetsite www.ind.nl raadplegen.


---