Wageningen Universiteit

Dit is een gezamenlijke uitnodiging van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), Holland Genetics en Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Onderzoek naar erfelijke basis voor melk

Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR), de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en de fokkerijorganisatie Holland Genetics gaan gezamenlijk werken aan kennis op het gebied van de samenstelling van melk. Op 13 april a.s. ondertekenen zij een overeenkomst voor dit unieke onderzoeksproject.

Het project heeft een looptijd van vier jaar en er is een bedrag van 1,7 miljoen euro mee gemoeid.

Naast de betrokken partijen werd de studie, die geleid heeft tot dit project, mede gefinancierd door het Nationaal Regieorgaan Genomics en de provincie Gelderland. De Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland NV heeft in dit voortraject een aantal coördinerende activiteiten uitgevoerd.

Nieuwe onderzoekstechnieken maken het mogelijk om te zoeken naar de erfelijke basis in koeien die bepalend is voor de melksamenstelling. Hiermee kunnen op den duur dieren geselecteerd worden die in staat zijn melk te produceren met een andere, gezondheidsbevorderende samenstelling. Mogelijk hebben op termijn mensen met bijvoorbeeld hoge bloeddruk of allergieën hier baat bij.

Uitnodiging

Hierbij wordt u van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de ondertekening van het contract, die plaatsvindt in aanwezigheid van gedeputeerde H. Aalderink, van de provincie Gelderland.

Deze bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 13 april a.s. Bestuurscentrum van Wageningen UR, Costerweg 50, 6701 HB Wageningen.

Gezien het tijdstip van de dag bieden wij u graag een lunch aan.

Programma:


11.15 uur: Ontvangst.


11.45 uur: Welkomstwoord door dr. A.A. Dijkhuizen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR met korte introductie van het project.


11.50 uur: Officiële ondertekening van het contract door: dr. A. A. Dijkhuizen, Drs. J.J.G.M. Sanders, namens de Nederlandse Zuivel Organisatie (voorzitter van de hoofddirectie van Campina) en Dr. J. Jansen (directievoorzitter CR Delta VRV Holding BV, moederbedrijf van Holland Genetics).


11.55 uur: Feestelijk heffen van het glas.


12.00 uur: Korte toelichting door Drs. J.J.G.M. Sanders, H.A.J. Aalderink (gedeputeerde Economische zaken van de provincie Gelderland) en Dr. J. Jansen. Zij geven antwoord op de vraag waarom zij belang hechten aan het contract.


12.10 uur: Korte vragenronde.

Inhoudelijke toelichting t.b.v. pers


12.25 uur: Start inhoudelijke toelichting op het project door Prof.dr.ir. J.A.M. van Arendonk, hoogleraar fokkerij en genetica van Wageningen Universiteit.


12.45 uur: Vragenronde waarbij inhoudelijke vragen gesteld kunnen worden aan: Prof.dr.ir. J.A.M. van Arendonk, Prof.dr. J.M.G. Lankveld (hoogleraar Zuivelkunde, Wageningen Universiteit), Dr. E. Mullaert (Wetenschappelijk onderzoeker, Holland Genetics).


13.15 uur: Afsluiting bijeenkomst.

Als u van deze uitnodiging gebruik wilt maken, kunt u zich aanmelden bij:

Bouke de Vos, persvoorlichter Wageningen UR, tel. 0318-480180 of 06-53 524 854, e-mail: bouke.devos@wur.nl, en bij

Erna Balk, woordvoerder van Animal Sciences Group, tel. 0320-293265 of 06 - 51 911 390, e-mail: erna.balk@wur.nl.