Gemeente Heerlen

Politici stimuleren kunst en cultuur door Vélo-project

Heerlense 'klimgeit' Damen gaat wielerstrijd aan met sportwethouder Vrolings

Dinsdag 13 april a.s. vindt er om 19.00 uur een sportieve meeting plaats tussen de wethouders Loek Damen (cultuur) en Thei Vrolings (sport). In de hal van het Glaspaleis gaan deze twee politici hun krachten meten in een rechtstreeks sportief duel op twee hometrainers. Dit alles in het kader van het cultuurproject Vélo dat op 13 en 14 april in het Glaspaleis plaatsvindt. In het project Vélo draait alles rondom het wielrennen in de kunst, sport, film, literatuur en eten.

Het project Vélo is één van de culturele projecten die de gemeente Heerlen stimuleert om kunst en cultuur aantrekkelijk te maken voor een groter publiek. Om dit te bereiken hebben twaalf provincies en dertig grote steden, waaronder Heerlen, samen met het Ministerie van OCW een nieuwe strategie ontworpen: het Actieplan Cultuurbereik. Vanaf 2001 werken zij, in eerste instantie voor vier jaar, ieder regionaal en/of stedelijk aan een eigen Actieprogramma Cultuurbereik, uitdrukkelijk gebaseerd op het landelijk actieplan.

Centraal uitgangspunt is de verbreding van het cultuuraanbod waardoor meer mensen worden bereikt. Samen wil men nieuwe wegen zoeken om nieuwe publieksgroepen aan te spreken. Iedereen kan met projectvoorstellen komen en daar subsidies voor aanvragen. De opzet hierbij is dat duidelijk is wie binnen welk kaders waarvoor in aanmerking kan komen, waardoor men door de bomen het bos weer kan zien.. Want een probleem dat veel kunstenaars helaas vaak tegenkomen is de onduidelijkheid over geld, over mogelijke financiële ondersteuning e.d.

Het ContactPuntCultuur/Evenementen van de gemeente Heerlen heeft nu een brochure uitgebracht waarin op informatieve wijze wordt uitgelegd, hoe men in aanmerking kan komen voor subsidiering van een cultureel project. Welke projecten zijn bijvoorbeeld kansrijk en hoe is de procedure. Welke projecten zijn de afgelopen periode gehonoreerd? Het eerste exemplaar van de nieuwe brochure "Actieprogramma Cultuurbereik Heerlen & Parkstad Limburg" wordt dinsdag 13 april voorafgaande aan de fietshappening, door wethouder Loek Damen overhandigd aan Vélo-organisator Toon Hezemans .

De brochure zal o.a.verkrijgbaar zijn bij de gemeenten van Parkstad Limburg en op strategische locaties.

Meer info over de inhoud van het actieprogramma Cultuurbereik is te krijgen bij het CPCE, Rector Driessenweg, tel. 045-5604526.

Gemeente Heerlen, 8 april 2004
Afdeling Communicatie
Hanny Bladt, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --