Gemeente Den Helder

08-04-2004
Vreemdelingenloket in stadhuis

Vanaf 13 april 2004 nemen gemeenten een aantal taken over van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit betekent onder andere dat gemeenten vanaf deze datum de intake van vreemdelingen verzorgen en de aanvraaggegevens doorsturen naar de IND. De IND beoordeelt de ingediende stukken en beslist over de uiteindelijke toelating. Ook de uitgifte en verlenging van het vreemdelingendocument wordt door de gemeente uitgevoerd.
Het gaat hier uitsluitend om personen met regulier verblijf, zoals studenten, stagiaires, werkzoekenden en personen die komen voor gezinshereniging.

Vreemdelingenloket voor de Kop van Noord-Holland-Noord Drie gemeenten in de kop van Noord-Holland voeren de nieuwe taken uit: Alkmaar, Hoorn en Den Helder. Den Helder is centrumgemeente voor de Kop van Noord-Holland-Noord. Onze gemeente gaat de vreemdelingentaken uitvoeren voor de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen, Texel, Schagen, Niedorp, Harenkarspel, Zijpe en natuurlijk voor Den Helder zelf.

Aanvraag verblijfsdocumenten
Vreemdelingen met een regulier verblijf vragen voortaan hun verblijfsdocument aan bij de gemeente. De gemeente reikt aanvraagformulieren uit en helpt zo nodig bij het indienen van de aanvraag. Vervolgens neemt de gemeente de ingevulde aanvraag in ontvangst, int de verschuldigde leges en maakt een verblijfsaantekening in het paspoort van de vreemdeling. De IND beoordeelt de aanvragen en verzorgt de verblijfsdocumenten. Bij een positieve beschikking reikt de gemeente het verblijfsdocument uit.

Verlenging verblijfsdocumenten
Houders van een verblijfsdocument krijgen bericht van de IND als de geldigheid van hun document verloopt. Bij dit bericht is een aanvraagformulier gevoegd, dat door de houder van het verblijfsdocument naar de IND moet worden verzonden. De gemeente verzorgt vervolgens de uitreiking van het verblijfsdocument. Vanaf 13 april 2004 ontvangen ook de vreemdelingen met een asielgerelateerde vergunning voor onbepaalde tijd automatisch bericht van de IND voor verlenging.

Visa
De IND blijft zorgen voor de afhandeling van visumverlengingen, de aanvragen van spoedvisa en terugkeervisa, en de verzoeken om stickers bij verlenging en vervolgprocedures. In Rijswijk (Zuid-Holland) en Zwolle is een loket voor deze aanvragen. Dit kan alleen op afspraak via telefoonnummer 0900 1234561 ( 0,10 per minuut).

Vreemdelingenloket Den Helder
Het vreemdelingenloket Den Helder is gevestigd bij de afdeling Publiekszaken in het stadhuis, Drs. F. Bijlweg 20. U kunt hier alleen op afspraak terecht. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (0223) 678592, 678589 of 678586, van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

Informatie
Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij de IND, ook als de aanvraag of verlenging van een verblijfsvergunning bij de gemeente is ingediend, telefoonnummer 0900 1234561( 0,10 per minuut), bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Vanuit het buitenland is de IND bereikbaar op telefoonnummer +31 20 8893045.