Gemeente Waterland


Per 1 april 2004 is de manier waarop een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt afgegeven gewijzigd. In het verleden lag deze taak bij de burgemeester, per 1 april geeft de Minister van Justitie de VOG af. Wie naar een functie solliciteert waarbij gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan het verzoek krijgen een VOG over te leggen. Er is op landelijk niveau afgesproken dat de aanvrager binnen vier weken de VOG toegestuurd krijgt of een bericht van weigering ontvangt. Ook is er afgesproken om een landelijk prijs van EUR 29,50 te hanteren.

Aanvraag
foto: solliciteren De gemeente behandelt de aanvraag nog wel. Burgers kunnen dus bij het loket van Burgerzaken een verzoek indienen voor een VOG. De verklaring wordt vervolgens door het Ministerie naar de aanvrager gestuurd. Als een burger niet in het GBA (Gemeentelijke Basisadministratie) vermeld staat kan hij rechtstreeks een verklaring aanvragen bij het COVOG (Centraal Orgaan VOG). Burgers kunnen alleen voor henzelf een VOG aanvragen. De Minister van Justitie beslist of hij al dan niet zo'n verklaring afgeeft. Wel kan de burgemeester, zonder dat daarom wordt gevraagd, binnen tien dagen na de verzending van de aanvraag een advies aan de minister zenden. De minister geeft de verklaring af als de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan die relevant zijn voor de uitoefening van de functie waarvoor de VOG is aangevraagd.

Formulier
Het formulier met het verzoek, dat de aanvrager volledig moet invullen, wordt verstrekt door degene die om de verklaring vraagt. Dit is vaak de (toekomstige) werkgever. Deze moet op het formulier aangeven wat doel van de aanvraag is. Het COVOG raadpleegt vervolgens het centraal justitieel documentatieregister. Daarin staan gegevens over strafbare feiten, onherroepelijke veroordelingen, sepots en transacties. Het COVOG kan ook de politieregisters raadplegen en informatie inwinnen bij het Openbaar Ministerie en de Reclassering. De verkregen gegevens worden vervolgens in samenhang bekeken en beoordeeld. Mocht een verklaring geweigerd worden, dan wordt de aanvrager daarvan op de hoogte gesteld en wordt hij geïnformeerd over de redenen. Als de verklaring daadwerkelijk wordt geweigerd, is er uiteraard mogelijkheid tot bezwaar en beroep.

In november 2002 is de Wet op justitiële documentatie veranderd in de Wet justitiële gegevens. In deze gewijzigde wet is een regeling opgenomen voor de Verklaring omtrent gedrag (VOG), waarvoor per 1 april 2004 deze nieuwe procedure geldt.

Voor meer informatie kunt u contat opnemen met bureau Burgerzaken, via telefoonnummer 0299 - 658 585.