LEVER FABERGE


Eén op de vijf mannen strijkt (half)naakt
Vrouwen kopen kleding die niet gestreken hoeft te worden

Bodegraven/Amersfoort, Eén of de vijf mannen in Nederland strijkt (half)naakt. Dit blijkt uit onderzoek rondom Perfective, het strijkijzer dat Philips en Robijn samen ontwikkelden. Van de mannen onder de 24 jaar strijkt maar liefst 1 op de 3 (half)naakt. Vrouwen in de leeftijd 45-55 jaar zijn het meest preuts: 3% strijkt (half)naakt. Veel Nederlanders maken zich makkelijk af van het strijken. Mannen strijken bijvoorbeeld alleen wat ze op dat moment nodig hebben (33%). Opmerkelijk is dat maar liefst 1 op de 5 vrouwen kiest voor de meest eenvoudige weg: zij koopt kleding die niet gestreken hoeft te worden.

Mannen ontwijken strijken
Doen de strijkende vrouwen de klus meestal zelf (95%), bij de mannen laat ruim één op de vier het strijkwerk ook graag over aan de partner (27%). Bij de mannen in de leeftijd 45-55 jaar is dit zelfs 30%. Opmerkelijk is dat slechts één op de tien van alle strijkende vrouwen haar strijkgoed door haar partner laat strijken. Van de vrouwen tussen 45-55 jaar neemt maar liefst 99% het strijkwerk zelf ter hand.

Onregelmatig strijken populair onder jongeren
Gevraagd naar welk type strijker je bent, herkennen de meeste ondervraagden zich in de 'spaarstrijker' (30%). Oftewel, zij sparen al het strijkwerk van de hele week op om dan een vast moment om te strijken in te plannen. De 'onregelmatige strijkers' bestaan uit mensen die alleen kledingstukken strijken die ze op dat moment nodig hebben. Jonge vrouwen (18-24 jaar) scoren met 44% hoog in deze categorie, evenals mannen in de leeftijd 25-45 jaar (38%). Vrouwen in de leeftijd 45-55 jaar (43%) herkennen zich juist in het type 'spaarstrijker'.

De eerste keer
Gevraagd naar de eerste strijkervaring, blijkt 63% van strijkend Nederland er vroeg bij te zijn. Voor hun 15e beleefden zij hun eerste strijkervaring. Meer vrouwen dan mannen doen het voor hun vijftiende jaar (respectievelijk 73% van de vrouwen en 44% van de mannen). 19% van de vrouwen had haar eerste strijkervaring zelfs voor haar tiende jaar, tegenover 11% van de mannen.

Favoriete plek
Niet de zolder of de gang, maar de huiskamer is de favoriete strijkplek van strijkend Nederland (37%). Gevolgd door de slaapkamer (21%) en de logeerkamer (10%). Vooral mannen in de leeftijd 25-55 jaar strijken het liefst in de woonkamer (gemiddeld 45%). Eén op de tien strijkende Nederlanders heeft de luxe om deze klus in een aparte strijkkamer uit te voeren.

Meeste strijkers zien op tegen strijkklus
Over het algemeen kan geconcludeerd worden dat Nederland elke keer weer opziet tegen een strijkklus. Maar... als de klus geklaard is, geeft het de Nederlander wel voldoening.