Gemeente Roermond

Op zondag 29 februari opende burgemeester Henk van Beers de expositie "Het huis van Cuypers" in het Stedelijk Museum Roermond. Deze expositie gaat in op de historie van de kunstwerkplaatsen van architect / ontwerper Pierre Cuypers in Roermond en laat ze herleven. De opening van deze tentoonstelling is de start van de manifestatie "Cuypers Roermond 2004" met tal van speciale evenementen in de stad.

Nieuw: CKV "Het Huis van Cuypers"
Wethouder Lodewijk Imkamp opende op zondag 4 april de expositie "Zover het reikt..." met recent werk van Hans Kuijs. Ulco Mes, conservator van Museum Van Bommel Van Dam te Venlo, gaf een toelichting op het werk. De expositie is te bezichtigen van 4 april tot en met 31 mei 2004. Aan de expositie is het kunstproject "Mataji Aparnã Giri" verbonden.
verhaal over de expositie te vertellen. Klik hier naar: CKV "Het Huis van Cuypers"

18 april tot en met 20 juni 2004
"Het lichaam draagt"
Caren van Herwaarden, tekeningen
Jacomijn van der Donk, sieraden
Norbèr van Herwaarden, keramische meubels

Op zondag 18 april a.s. om 15.00 uur opent Lodewijk Imkamp, wethouder van cultuur, de expositie "Het lichaam draagt" met tekeningen van Caren van Herwaarden en sieraden van Jacomijn van der Donk in het Stedelijk Museum Roermond. Roskò Gàbor speelt op baritonsax een eigen compositie. De expositie duurt tot en met 20 juni 2004.

In dezelfde periode exposeert Norbèr van Herwaarden in het museum keramische kasten.

Ridsert Hoekstra, directeur Stedelijk Museum Roermond, geeft een toelichting op het werk van de drie kunstenaars.

"Het lichaam draagt"
Caren van Herwaarden en Jacomijn van der Donk exposeren gezamenlijk omdat hun werk verwantschap toont. Beiden nemen het menselijk lichaam als uitgangspunt voor hun werk: Caren voor haar tekeningen en Jacomijn voor haar sieraden.

Links: Caren van Herwaarden, aquarel 'Jaco's ring', 2003, 100 x 140 cm Rechts: Caren van Herwaarden, aquarel 'Zonder titel', 2002, 32 x 21 cm

De tekeningen van Caren van Herwaarden (*1961) onthullen het geheim, dat het fysieke menselijke lichaam met zich mee draagt. Welke sporen laten opgeslagen herinneringen en menselijke gedachten na in en aan het lichaam? Welke invloed hebben de psyche c.q. emoties op het fysieke menselijk lichaam? Ook de fysieke drager van haar tekeningen, het papier, krijgt in haar werk een prominente rol. Ze wekt het papier als het ware tot leven.

Links: Caren van Herwaarden, aquarel 'Kan niet gescheiden worden', 2002, 140 x 100 cm
Midden: Jacomijn van der Donk, ring, 1993
Rechts: Jacomijn van der Donk, armband, 2001

Haar intrigeert bovendien de tegenstelling tussen het kwetsbare bestaan van een individu en het anonieme karakter van een mensenmassa. In haar tekeningen is haar voorkeur voor de individuele mens met al zijn tekortkomingen en zwaktes duidelijk.

Het lichaam draagt de sieraden van Jacomijn van der Donk (*1963) letterlijk. Colliers, armbanden en ringen maakt zij, maar geen broches. Want die bevestig je op kleding en hebben geen direct contact met het menselijk lichaam. Sterker nog, het menselijk lichaam bepaalt de vorm van de sieraden.

Jacomijn van der Donk: armband, 2003

Jacomijn wil graag dat haar sieraden beweeglijk zijn en zich voegen naar het lichaam. Ze gebruikt en ontwikkelt verschillende technieken, o.a. een ragfijne filigraantechniek, opdat het dragen van haar sieraden een zintuiglijke ervaring is. De sieraden geven niet meteen al hun geheimen prijs. Ze delen een zekere intimiteit met de drager. Pas als die dat wil, laat het sieraad al zijn facetten zien.

Norbèr van Herwaarden - keramische kasten
In de kamers voor de expositiezaal van "Het lichaam draagt" toont Norbèr van Herwaarden twee kasten. Deze keramische meubels zijn verrijkt met een mechanisch en interactief instrumentarium. Hierdoor maken ze geluid, kennen temperatuurswisselingen en vertonen beweging. Ze reageren op de aanwezigheid van mensen. Kortom: ze lijken te leven en prikkelen met hun organische vormen volop de fantasie.

Links: 'Longkast', 220 x 155 x 55 cm, keramiek, inwendige houtconstructie, glas, aquarellen, ventilatoren, katoen, verlichting en kalfslederen binnenbekleding
Rechts: 'Chauffage de la mer', 1990, 115 x 135 cm, keramiek, inwendige metaal- en houtconstructie, frequentieschakelaar, porseleinen hittespiralen, autoreverse cassettedeck