Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen


06-04-04: Nederland in trek tijdens pasen

850.000 buitenlanders bezoeken ons land

Zo'n 850.000 buitenlandse toeristen bezoeken ons land tijdens de Paasdagen, zo verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Daarnaast gaan 600.000* Nederlanders op vakantie, waarvan naar schatting ongeveer 400.000 in eigen land en zo'n 200.000 over de grens. Pasen valt jaar op 11 en 12 april en is traditiegetrouw de opening van het toeristische seizoen.

Van de buitenlandse toeristen komt zo'n 60 procent uit Duitsland, 25 procent uit België en ongeveer 15 procent uit andere landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Zij overnachten overwegend in een hotel of bungalowpark. Vorig jaar hebben 875.000 buitenlandse toeristen ons land bezocht. De verwachting is dat dit jaar het aantal buitenlandse bezoeker iets minder zal zijn (25.000) aangezien Pasen dit jaar eerder valt dan vorig jaar en de weersverwachting wisselvallig is.

BUNGALOWPARKEN EN CARAVANS FAVORIET
Voor de binnenlandse vakanties zijn de bungalowparken, vakantiehuisjes en de (sta)caravans de belangrijkste accommodatievormen. Voor de buitenlandse vakanties is dat het hotel. De populairste buitenlandse vakantiebestemmingen zijn Duitsland, België en Frankrijk.

TOERISTISCHE BEDRIJFSLEVEN STAAT IN DE STARTBLOKKEN Er zijn er volop evenementen en activiteiten tijdens de Paasdagen. NBTC verwacht dan ook ongeveer 15 miljoen dagjes uit. Grote publiekstrekkers zijn onder andere de Paasraces op maandag in Zandvoort, Paaspop in Schijndel en de Nationale Luchtvaartbeurs in het Aviodrome in Lelystad. Op 12 april is het Space Day in Space Expo in Noordwijk, waar extra drukte wordt verwacht vanwege de komende ruimtereis van André Kuiper. Ongetwijfeld is er veel bezoek bij de net geopende expositie 'Breitners Amsterdam' in het Amsterdam Historisch Museum. En uiteraard gaan veel Nederlanders naar de vele attractieparken in ons land waaronder Six Flags, de Efteling, Duinrell, Noorder Dierenpark, Artis en Burgers Zoo. Afhankelijk van het weer zijn onze stranden, de bollenvelden en de Keukenhof belangrijke trekkers.


* Door een gewijzigde meetmethode is een vergelijking met voorgaande jaren niet mogelijk.