Gemeente Tilburg

9-4-2004
Inventarisatie mogelijke bodemverontreiniging Tilburg Ministerie VROM stelt geld beschikbaar voor saneringen

De gemeente Tilburg heeft alle locaties geïnventariseerd waarvan de bodem mogelijk vervuild is.Het gaat om plekken die vaak al lang geleden, door bijvoorbeeld de textielindustrie of andere activiteiten vervuild zijn geraakt. In totaal zijn over heel het Tilburgs grondgebied bijna 13.000 locaties in beeld gekomen, waarvan er 800 op korte termijn vervolgonderzoek vragen. Dit vervolgonderzoek moet uitwijzen of er daadwerkelijk vervuiling is.

Op langere termijn vragen 5.700 locaties vervolgactie. Meer dan 4000 locaties zijn al gesaneerd of de mogelijke verontreiniging is zo gering dat verdere actie niet nodig is. De gemeente baseert deze cijfers op een inventarisatie van onder andere alle milieuvergunningen vanaf 1825, gegevens uit het bodeminformatiesysteem, gegevens van de Kamer van Koophandel, gegevens over tankstations en luchtfoto's. De inventarisatie vloeit voort uit het landelijk beleid van het ministerie van VROM en heeft drie jaar geduurd.

Vervolgacties
De vervolgacties voor de 800 locaties worden in eerste instantie door de gemeente uitgevoerd. Vervolgacties kunnen uiteenlopen van het uitvoeren van dossieronderzoek en/of bodemonderzoek tot het uitvoeren van een sanering. Maar ook niets doen behoort tot de mogelijkheden. Dit allemaal afhankelijk van de grootte en ernst van verontreinigingen en van nog te ontwikkelen (aangepast) beleid van VROM. Een van de eerste vervolgstappen is het opnemen van de verdachte locaties in het bodemprogramma van de gemeente Tilburg. Deze locaties zullen dan onderzocht worden. De genoemde 800 locaties krijgen met voorrang aandacht, omdat hier een sterk vermoeden van verontreiniging is. Met onderzoek op deze locaties start de gemeente Tilburg in 2005 en dit duurt naar verwachting tot 2009. Uit de resultaten van de onderzoeken zal blijken of op de locatie daadwerkelijk een bodemverontreiniging aanwezig is. Afhankelijk hiervan worden de vervolgacties bepaald en zo nodig in gang gezet. De overige 5.700 locaties kunnen naar verwachting op zogenoemde natuurlijke momenten aangepakt worden, zoals bij vergunningaanvragen, bouwactiviteiten en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Dit jaar zal VROM geld beschikbaar stellen om locaties op te pakken. De hoogte van dit budget is bepalend voor de voortgang van de gehele operatie.

Andere overheden
Niet alleen Tilburg heeft een inventarisatie uitgevoerd. Alle provincies en grotere gemeenten in Nederland hebben dit gedaan. Al deze inventarisaties worden bij elkaar gezet om ook een beeld te krijgen van de bodemsituatie in heel Nederland. Het streven van VROM is om de problematiek van de bodemverontreiniging uiterlijk in 2030 beheerst te hebben.