Concours Hippique International Officiel (CHIO)
CHIO Rotterdam

Datum: 12 april 2004

Overmaasseruiters winnen eerste ronde CHIO Zuid-Holland Cup

ROTTERDAM, 12 april 2004 - Met een fikse voorsprong en een score van
195,26% heeft het equipe van de Overmaasse ruiters de eerste ronde van de Zuid-Holland Cup gewonnen, die op beide paasdagen in het Kralingse Bos is gereden. Samen met de Overmaasse ruiters mogen nog negen andere equipes op 17 juni as. opnieuw tegen elkaar ten strijde trekken in de halve finale van het 56e CHIO Rotterdam. Op zondag 20 juni zal de finale plaatsvinden.

"De formule van deze wedstrijd is een briljante vondst", aldus de heer H. Goudsmit die beide dagen de Z-proeven heeft gejureerd. "Het soort wedstrijd is uniek en het is leuk voor deelnemers uit de regio om een kans te krijgen om aan het CHIO Rotterdam te mogen meedoen". Het niveau was volgens beide juryleden, de heer Goudsmit en de heer Westveer erg wisselend maar beiden hebben een aantal veelbelovende combinaties in de ring gezien.
Het was verder goed merkbaar dat veel paarden hun eerste `outdoor'wedstrijd liepen; vooral de eerste dag, waarbij het wat koeler was, waren af en toe wat spanningselementen merkbaar. De belangstelling van toeschouwers voor de wedstrijd was mede dankzij het lentezonnetje wat vooral de tweede dag groot. Het Kralingse Bos geeft een bijzondere charme aan deze wedstrijd.

Naast de equipe van de Overmaasse ruiters (Overmaas) zullen op 17 juni de Hoeve Westlandruiters (Naaldwijk), RV & MV Epona (Bergschenhoek), de thuis-equipe van de Jockey Club (Rotterdam) , RV & PC Oud Beijerland (Oud-Beijerland) , LR Hippos (Gorinchem), RV Nootdorp (Nootdorp), LR & PC Dubbeldam (Dordrecht), RV Hekelingen (Hekelingen) en RSV De Hoge Devel (Zwijndrecht) strijden om een van de vier finale plaatsen in de CHIO dressuurring.

Individueel was in de Z2 rubriek evenals vorig jaar Danielle van Mierlo voor de Hoeve Westlandruiters oppermachtig, dit jaar met Kevin en een score van 66%. In de Z1 ging het oranje lint naar Carola Kreij voor RV Hippos die met Mix als enige gedurende de twee dagen boven de
200 punten scoorde met een percentage van 67%.

De M2 rubriek werd gewonnen door Shelley Rijlaarsdam van de Overmaasse ruiters met Marcroir en in de M1 kreeg Silvia Rowald, uitkomend voor de Jockey Club met de prachtig bewegende zwarte Piaf een percentage van 66.54%. De beide M-rubrieken werden gejureerd door de heer Westveer.

Enkele commentaren van de juryleden:
Hr. Westveer (M2 & M1)
De M is een moeilijke klasse, de overgang van de L naar de M is niet eenvoudig. Naast de moeilijke uitgestrekte stap komt er ook de travers.
Heeft beide dagen paarden van opvallende kwaliteit in de ring gehad. Sarina (Contango) van J. Kramer (Oud Beijerland) is een goed paard dat mooi los loopt. Nog niet helemaal klaar, wat blijkt uit wat foutjes maar veelbelovend.
In de M2 viel Shelley Rijlaarsdam (Overmaasse ruiters) op doordat ze haar toch fors uitgevallen schimmel goed wist te beheersen. In de M1 deelnemers tijdens de 1e dag viel Merrick (Caritas) op van I.Geel (Boekhorstruiters) als een paard met veel toekomstmogelijkheden.
Tijdens de 2e dag was de heer Westveer onder de indruk van Piaf (Rohdiamant) van Silvia Rowald. Een paard met enorme bewegingen, grote afdruk, nu nog wat onwennig maar een paard met een grootse toekomst en de beste in de M-rubriek gedurende beide dagen. Ook Rebel (Jazz) van B. den Brabander ('s Gravenhof) was volgens de heer Westveer een paard met een mooie toekomst.

Hr. Goudsmit (Z2 & Z1)
Vooral in de top tijdens de tweede dag een aantal verrassingen zoals de twee Z2 deelnemers van de Hoeve Westlandruiters die beiden zeer hoge percentages scoorden.
In het algemeen blijft het moeilijk om de overgangen goed te markeren.

De twee prachtige hengsten in de Z-rubriek van Oud-Beijerland hadden duidelijk last van de lente, wat het de ruiters niet gemakkelijk maakte. In het algemeen was zo'n eerste buitenwedstrijd de oorzaak dat de afwerking van de onderdelen af en toe wat storingen liet zien. "Het is mooi weer, 't is lente, ik voel het aan al m'n instrumenten" waren toepasselijke woorden.
Carola de Kreij met Mix reed een goed afgewerkte proef, het paard sprong erg mooi door in de contragalop en was ook mooi verzameld.