Gemeente Den Haag

april 2004
Den Haag zet komende 10 jaar in op betere bereikbaarheid (8 april)

De hoogste prioriteit voor Den Haag de komende tien jaar is het werken aan een betere bereikbaarheid. Dit is de belangrijkste afspraak die gisterenavond is gemaakt tijdens het jubileumdebat in het Danstheater te Den Haag. Ruim 350 stadsbestuurders, stedenbouwers en ontwikkelaars waren bijeen ter ere van het tienjarige bestaan van de Stichting Den Haag Nieuw Centrum. De gemaakte afspraken staan in de samenwerking tussen de marktpartijen en de overheid de komende tien jaar centraal.

De vastlopende verkeersstromen zijn de grootste bedreiging van een verdere ontwikkeling van de stad en met name van het Haagse centrum. Een goede frequentie van het aantal directe internationale spoorverbindingen van en naar Den Haag en de hierbij behorende voorzieningen is van groot belang. Daaraan moet nu met voorrang gewerkt worden.

Randstadmetropool
Tijdens het debat ontstond een stevige discussie over de vraag welke positie Den Haag moet innemen in de Randstadmetropool in het jaar
2014. Wethouder A.J. Hilhorst van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen zei hierover: "Den Haag als onderdeel van de Randstadmetropool is in economische zin een kwestie van leven en dood." Om op lange termijn internationaal mee te tellen, moeten de grote steden met elkaar samenwerken. Binnen de Randstadmetropool kan er een gezonde concurrentie blijven bestaan.

Aantrekkelijke woonstad
Een andere afspraak die gisterenavond is gemaakt ging over Den Haag als woonstad. Den Haag moet een meer aantrekkelijke woonstad worden met een dynamisch centrum dat nationaal en internationaal bekendheid krijgt.

Peiling
Voorafgaand aan het debat peilde het vastgoedblad PropertyNL de mening van 650 ontwikkelaars, adviseurs, ambtenaren, beleggers en architecten. Uit de peiling blijkt dat vrijwel iedereen het erover eens is dat Den Haag Nieuw Centrum één van de succesvolste sleutelprojecten van ons land is geworden. Dat komt vooral door de goede publiek-private samenwerking in de afgelopen tien jaar.

Over Den Haag Nieuw Centrum
Den Haag Nieuw Centrum is het gebied van Spui tot en met het Beatrixkwartier en bestaat uit de architectonische bouwwerken als het Stadhuis, `de Resident', `de Hoftoren', de `Koningstunnel' en de verschillende overbouwingen van de Utrechtsebaan. De komende tien jaar worden onder meer de woontoren en de ministerietorens van Justitie en Binnenlandse Zaken & Koningsrelaties in het Wijnhavenkwartier en de vernieuwing van het stationsgebied Den Haag Nieuw Centraal gerealiseerd.

Ondertekening afspraken
De afspraken zijn ondertekend door vertegenwoordigers van gemeente, overheid en marktpartijen, respectievelijk wethouder A.J. Hilhorst van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen, de heer Jacques Sinke, voorzitter van de Stichting Den Haag Nieuw Centrum en Joop Pot, Rijksgebouwendienst.