Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Leraar verzweeg verkrachtingen

Rechercheurs 'verbijsterd' over jeugdzedenzaak

Twee rechercheurs die betrokken zijn bij het onderzoek naar een reeks zedenmisdrijven door een groep Rotterdamse jongeren zijn verbijsterd door de instelling van de jonge daders. De rechercheurs deden hun uitlatingen in een artikel in de Korpskrant van de politie Rotterdam-Rijnmond.

"Voor deze jongeren is seks gewoon een gebruiksgoed. Ze hebben ook nauwelijks berouw richting de slachtoffers", zeggen de twee rechercheurs. "Die kinderen kijken ongecontroleerd naar alles wat op tv, video of internet te vinden is en krijgen zo een heel verknipt beeld van wat seks is. Wat je ook maar wilt hebben, mag je pakken. Ook meisjes".

De zedenzaak kwam aan het licht toen rechercheurs van het district rotterdam-West begin vorige maand achttien jongeren, in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, oppakten. Een deel van hen wordt ervan verdacht vijf meisjes, allen tussen de 13 en 15 jaar oud, maandenlang te hebben gedwongen tot seks.

De jongens chanteerden de meisjes met foto's die van de seksuele handelingen werden gemaakt. Toch heeft in elk geval een meisje over de verkrachtingen gesproken. Ze vertelde het aan een leraar van haar vmbo-school.

Dat deze vervolgens geen alarm heeft geslagen vindt de politie 'verbijsterend en zeer zorgwekkend'. De docent is overigens niet strafbaar. In de Nederlandse wet staat dat het bewust niet-melden van een misdrijf op zichzelf een strafbaar feit is. Maar volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is daar in dit geval geen sprake van omdat de leraar pas achteraf van de zedenmisdrijven hoorde.

Het onderzoek is nog in volle gang. "Hoe zoiets ineens begint, waardoor en door wie, daar willen we achterkomen. Zijn er signalen geweest die niet zijn opgepakt? Daar kunnen wij en de scholen hopelijk van leren", aldus de rechercheurs in de Korpskrant.


---


---

Laatst gewijzigd: 09-04-2004