Gemeente Wormerland


Eigen bijdrage thuiszorg 2004

De eigen bijdrage voor de thuiszorg is in 2004 verhoogd. Dit heeft voor ongerustheid gezorgd. Veel mensen vragen zich af of zij de thuiszorg nog wel kunnen betalen. Om de thuiszorg toegankelijk te houden voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten zijn er verschillende regelingen. Hieronder volgt een korte beschrijving van regelingen om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen.


· Minima betalen minder.
De hoogte van de eigen bijdrage die mensen in 2004 voor thuiszorg moeten betalen hangt af van het inkomen. Iemand met een minimuminkomen hoeft minder te betalen dan iemand met een hoger inkomen. De laagste inkomens betalen niet meer dan het 'laagste maximum' van 16 per vier weken.
Op de website van het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten kunt u een idee krijgen van de hoogte van uw eigen bijdrage.


· Bijzondere bijstand.
Iemand met een minimum inkomen kan bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente. De gemeente beoordeelt of u (een deel van) de thuiszorgkosten terugkrijgt.


· Belastingdienst.
Komt u niet in aanmerking voor bijzondere bijstand? Dan kunt u de thuiszorgkosten wellicht aftrekken van de belasting. Dat kan met het T-biljet. Het CAK (en soms ook uw thuiszorgorganisatie) kan een ruwe schatting maken van het bedrag dat u terugkrijgt. Ook als u geen hoge ziektekosten hebt kan het invullen van een T-biljet lonen.

Wilt u meer weten of de eigen bijdrage thuiszorg, dan kunt u bij Sociale Zaken terecht voor informatie, voor het aanvragen van bijstand ingevolge de Wet Werk en Bijstand (WWB) als het gaat om bijzondere kosten of voor een folder van het CAK over de eigen bijdrage. Het adres is: Koetserstraat 3 te Wormer, telefoon (075) 642 90 00. Sociale Zaken is dagelijks telefonisch bereikbaar van 08.30 uur tot 10.00 uur. Als u liever een persoonlijk gesprek met een consulent heeft, kunt u langskomen op maandag-, woensdag- of vrijdagochtend tussen 08.30 uur en 12.30 uur.