Gemeente Houten



---

Justitie beslist over verlenen Verklaring omtrent Gedrag
---

Met ingang van 1 april 2004 beslist niet langer de burgemeester, maar de minister van Justitie over het afgeven van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

---

Wanneer u solliciteert naar een functie, waarbij gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens of kwetsbare personen, kan uw werkgever vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). U kunt alleen voor uzelf een VOG aanvragen. Een aanvraag wordt gehonoreerd als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan, die relevant zijn voor de uitoefening van de functie waarvoor de VOG is aangevraagd.

Waar kunt u de verklaring aanvragen?

U vraagt een VOG aan bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). De gemeente stuurt uw aanvraag door naar COVOG, het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag. Dit is het orgaan dat de VOG namens de minister van Justitie afgeeft. Als blijkt dat u niet in de GBA voorkomt, vraagt u de VOG rechtstreeks aan bij COVOG.

Aanvraag van VOG voor buitenland

Voor het aanvragen van een VOG in verband met emigratie, een visum of werkvergunning gelden speciale regels. In plaats van of in aanvulling op het aanvraagformulier is een officieel document van de ambassade, het consulaat of de buitenlandse organisatie/instelling voldoende. Dit document moet dan wel alle gegevens bevatten die op het aanvraagformulier worden gevraagd.

Aanvraag en procedure

U vraagt een VOG aan door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te leveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. U ontvangt dit formulier van degene die u om een VOG verzoekt. Dit is veelal een werkgever. Deze moet op het formulier aangeven wat het doel van de aanvraag is. Het aanvraagformulier is ook te downloaden van internet via www.justitie.nl en op te vragen bij COVOG.

Machtiging

U kunt uw VOG-aanvraag door iemand anders laten indienen, als u deze persoon daartoe machtigt. De gemachtigde vraagt de VOG namens u aan bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven in de GBA of - in geval u in het buitenland woont - bij de gemeente waar u voor uw vertrek stond ingeschreven. Indien deze gemeente niet meer over uw gegevens beschikt, moet de aanvraag rechtstreeks bij COVOG worden ingediend.

Bij het indienen van de aanvraag moet de gemachtigde de volgende stukken meenemen:

* een volledig ingevuld aanvraagformulier;
* een machtigingsbrief (een brief waarin u aangeeft wie u machtigt om namens u deze aanvraag in te dienen; geef hierin ook aan op welk postadres u de VOG wenst te ontvangen);
* een kopie van uw identiteitsbewijs (bijvoorbeeld een paspoort);
* een identiteitsbewijs van de gemachtigde;
* het bedrag van EUR 29,50.

De prijs voor het in behandeling nemen van uw aanvraag bedraagt EUR 29,50. Dit is een vergoeding voor de kosten die gemeenten en COVOG maken. U betaalt het bedrag bij inlevering van het aanvraagformulier.
---