Gemeente Houten



---

Explosieven De Hoon IV deze zomer uit de grond

---

Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) verwijdert deze zomer twee vliegtuigbommen die in de toekomstige woonwijk De Hoon IV nabij de nieuwe Rondweg onder de grond zitten. Daarbij is de veiligheid van omwonenden en personeel te allen tijde gewaarborgd. De explosieven op 5 en 7 meter diepte leveren op dit moment geen enkel gevaar voor de omgeving op.

---

Het verwijderen van de explosieven gebeurt vermoedelijk in de maand juli. Over het moment van verwijderen en de manier waarop, zijn nog geen concrete afspraken met het EOC gemaakt. Zodra hierover meer duidelijkheid bestaat, informeert de gemeente de inwoners via onder meer deze site en de gemeentepagina in Houtens Nieuws. Wél is nu al duidelijk dat ten tijde van het opruimen van de bommen, het niet nodig zal zijn woningen te evacueren. De veilige afstand tot de dichtstbijzijnde bebouwing bedraagt ruim driehonderd meter.

Onderzoek
Het verwijderen van de niet-gesprongen explosieven volgt na intensief bodem- en historisch onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Aanleiding voor dat onderzoek was een melding van een inwoner van Houten, die verklaarde de projectielen tijdens de tweede wereldoorlog met eigen ogen te hebben zien vallen.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het in De Hoon IV om bommen die Britse piloten hebben gedropt om, op de vlucht voor vijandelijke toestellen, sneller Het Kanaal richting Groot-Brittannië te kunnen oversteken. Hoogstwaarschijnlijk, omdat strikt genomen op dit moment nog niet voor 100% vaststaat, dat het ook echt om vliegtuigbommen gaat. Zekerheid daarover ontstaat pas wanneer EOC-medewerkers de vermoede explosieven blootleggen.

Omdat de vliegtuigbommen veilig diep onder de grond zitten, hebben burgemeester en wethouders er bewust voor gekozen pas tegen de tijd dat het EOC in beeld komt, actief informatie te verstrekken over de opruimingsactie. Wél is de gemeenteraad in 2001 en vorig jaar door het college geïnformeerd over de start en de voortgang van het (bodem)onderzoek.

Contact
Heeft u vragen over het verwijderen van de explosieven? Neem dan contact op met gemeentelijk projectleider Jules Tonneijck, telefoon (030) 63 92 753.

---