Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
SV/A&L/04/26289

Onderwerp Datum
Toezeggingen AO 1 april jl. over de WAO 13 april 2004

In het Algemeen Overleg van 1 april jl. over de hoofdlijnen van het nieuwe stelsel van arbeidsongeschiktheidsregelingen, heb ik de Kamer toegezegd om een tweetal punten nader schriftelijk toe te lichten. Hieronder treft u deze toelichting aan.

Extra besparing bij één in plaats van drie arbeidsplaatsen per functie De fractie van de VVD heeft gevraagd hoeveel er extra bespaard zou kunnen worden als het arbeidsplaatsenvereiste niet aangepast zou worden naar drie arbeidsplaatsen per functie, maar naar één arbeidsplaats per functie.
Als in het nieuwe Schattingsbesluit het arbeidsplaatsenvereiste zou worden aangepast naar
1 arbeidsplaats per functie (beroep), zal dit naar verwachting een extra besparing opleveren oplopend tot ca. 80 mln in 2007.

Verkeerde prikkel
In de tweede plaats is een reactie gevraagd op een passage uit de brief die de Stichting van de Arbeid op 26 maart 2004 aan de Vaste Commissie voor SZW heeft verzonden. Daarin stelt de Stichting van de Arbeid dat de voorwaarde van "voldoende werken" voor het recht op loonsuppletie ertoe leidt, dat de gedeeltelijk arbeidsongeschikte die niet precies verdient wat zijn resterende verdiencapaciteit is, terugvalt op een percentage van de minimumuitkering. De STAR stelt dat in de voorstellen van het kabinet de prikkel op een maximale verdienste uitsluitend bij de werknemer ligt en dat dit mogelijk leidt tot een prikkel in de omgekeerde richting bij verzekeraars.

Uiteraard moeten in de WGA-regeling ook voor de werkgever alle prikkels de goede kant op staan, in de zin dat werk altijd lonender is. Het kabinet zal daarom de WGA-regeling zodanig uitwerken dat daarin deze prikkels ook op dit punt de goede kant op staan. Het kabinet komt hierop terug bij het desbetreffende wetsvoorstel.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)